Gyerekkönyvek felnőtteknek

Gyerekes versek, mesék, gondolatok, felnőtteknek szánva – viccesek, érzelmesek, kedvesek. Biztatnak, nevettetnek, elgondolkodtatnak. Jó kategória ez, na.

Fotó: Celeste/FlickrCC
Fotó: Celeste/FlickrCC

Varró Dániel: Akinek a foga kijött

Nincs az a szülő, aki ne ismerne önmagára és az otthon átéltekre Varró Dani gyerekes verseiben - én is azért szeretem nagyon őket, mert olvastukkor magamon röhögök. Meg azokon a képtelen helyzeteken, amelyeket egy gyerek okozni tud. Hogy más gyereke (a kötetben speciel Varró Misi) is mindig pont a film csúcspontján kapcsolja át a tévét, ő is nonstop a szekrényt pakolja, elküldni apa emailjeit (vagy kitörli végleg) és persze eszi a homokot, majd a cipőjéből folyatja, és még sorolhatnánk. Nem tesszük, tegye ezt a költő, ő úgyis jobban csinálja.

Manó Könyvek

Bookline 1 692 Ft

Csernus Ági - Hídvégi András: Szerelmesekönyv

Mindig furcsa dolog beleolvasni valakinek a naplójába. A Szerelmesekönyvet olvasni ugyanilyen érzés volt: minthat valakinek a facebook-oldalán bejegyzett szerelmes üzeneteit olvasnám a mellétett képe nézegetése közben. Tündériek a sorok, éppen annyit hagynak nyitva és annyit mondanak el, amennyiből megízleljük a következő (vagy a megelőző) pillanatot és történéseit. És a kötet végén csak abban vagyunk biztosak, hogy ebből adnunk kell egy példányt annak, akit szeretünk, hogy aztán ő is tudja, "egy meg egy, az végtelen."

Csimota

Bookline 2 117 Ft

Kamarás István: Csigamese

Nem tudtam edönteni, kinek is szánták eredetileg ezt a könyvet: gyereknek? Felnőttnek? Azok a gyerekek, akik már értenék a kötet nehéz szavait és nyakatekert (csigatekert?) humorát, azoknak a borító egészen biztosan nem tetszik (megkérdeztük), míg akik a borító alapján választanának mesét, hamar elvesztik a fonalat. Maradtam én, akinek ugyan nem tetszik a borító, viszont el akartam olvasni a kötetet, mert tetszett a hátulján megfogalmazott koncepció. Aszerint ugyanis a csigaházat a Jóisten írta ki pályázatra, és a beérkező műveket Leonardo DaVinci, Le Corbuisier és Makovecz Imre bírálja, és hogy hogy nem, Csigát hozzák ki nyertesnek. (És ez még csak a kezdet.) És bár kiderült, a célcsoport én sem vagyok, azért még mindig velem járt a könyv a legjobban. Pedig 1998-ban a könyv az év gyerekkönyve lett.

Ciceró Könyvstúdió

Bookline 2 542 Ft

Dezső Andrea: Mamuska

A Mamuska, ez a mesét és a valóságot igazi kisgyerekmódra keverő, lebilincselő érzésvilágú és hangulatú könyv eredetileg 2004-ben jelent meg az Esopus művészeti magazinban, és egészen a közelmúltig kellett várnunk a magyar kiadásra. De megérte a várakozás: kívül-belül gyönyörű kis kötetet tarthat a kezében az olvasó. A grafitceruzás rajzok valósághűen tükrözik a gyermeki képzelet világát, egy kislány visszaemlékezéseit nagymamájáról és a világról. A mama persze próbálja kijavítani a gyermeki monológot, de a kislány nem hagyja magát – vagy játszani hívja képzelt barátait. Aztán eljön a pillanat és a mama is beszáll a játékba, és ettől lesz szép és szerethető és igazán igaz a történet. Az elengedés története.

Az Erdélyből származó, ma már inkább new yorkinak mondhatő Dezső Andrea sokrétű művész: szobrász, író, illusztrátor, filmes, dizájner, ja, és állítólag szuper tanár.

Csimota

Bookline 1 980 Ft

Agnes Lacor, Gwen Le Gac: Lili

TN6 B972819

Amikor várandós voltam és megkérdezték, fiú lesz vagy lány, mindig annyit mondtam, mindegy, csak egészséges legyen. És valóban, nincs is annál szebb, mint amikor egészséges szép kisbabát hoz világra egy anya. De sajnos, még a mai szupervizsgálatok mellett is megtörténhet, hogy picit másnak születik meg gyermekünk, például  Down-szindrómával. Nos, ez az a könyv, ami egyszerűen, de gyönyörűen rávezet minket arra, amit még nekünk felnőtteknek is nehéz megérteni, megemészteni, pláne a kis porontyunknak elmagyarázni, vannak élethelyzetek, amiket csak a társadalom által diktált normák tüntetnek fel borzalmasnak. "Mama mégis szokott sírni, mert néha nehéz kibírni, hogy aki különbözik, azt sokan nem kedvelik. Nehéz annak aki más. De ha Lili odabújik, megvigasztalja mamát. Ő ölel a legjobban." Pedig ugye nem is olyan borzalmas. Mindenkinek – kicsiknek, nagyoknak, felnőtteknek, öregeknek is ajánlom ezt a tartalmában, küllemében is csodálatos könyvet.

Csimota

Bookline 1 692 Ft

Süveges Gergő: Apaszem

TN6 B995536

Immár a második Süveges Gergő-könyvet tarthatjuk kezünkben (ez egyben azt is jelenti, hogy az első igen jól sikerült). A második könyv folytatás, de persze ért a szóból az is, aki csak itt veszi fel a fonalat.

Mindenki, akinek van gyereke, egészen biztosan tele van vicces, kedves, megható és egyáltalán, mesélnivaló történetekkel. Nincs ez másként a Süveges-családban sem, ahol mindez négy gyerek aktív (igen aktív) közreműködésével zajlik. A különbség csak annyi lehet, hogy mivel Süveges Gergő írni is tud, úgy adja vissza a velük megesetteket, hogy mindenki számára élvezetes lesz. Ajánljuk egy- két- és sokgyerekeseknek esti levezetésképp, vagy gyereket váróknak rákészüléshez. Mindegy, ki olvassa: jó móka lesz. Néhol keserédes, de jó. Mint a gyerekvállalás maga.

Helikon Kiadó

Bookline 3 192 Ft

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek