Xena, a harcos hercegnő unokáinak irt levele a Porontyon

Nem mindegy, milyen jövőt hagysz gyermekeidre – álítja Xena, a harcos hercegnő, vagyis a színésznő, Lucy Lawless.

Xena, warrior princess
Xena, warrior princessWikipedia

Levél unokáimnak

tk3s 20061212 mar w38 079
Glenn Weiner

Lucy Lawless, 2012. február 28.

Kedveseim!

Az elmúlt hetekben sok időm volt gondolkodni – az Északi-sarkkörnél egy olajfúrótorony tetején töltöttem négy napot, majd amikor hidegre tettek, börtöncellámban rostokolva elgondolkodtam azon, miért is lettem e küldetés tagja. Minden egy irányba mutat.

Szeretném, ha olyan világban nőnétek fel, ahol élnek még jegesmedvék és élnek még a csodálatos narválok. Ahol a buja erdők, a tápláló élelem, a tiszta víz és levegő valamennyi élőlény számára elérhető. Az életemnél is jobban szeretlek Titeket, és anyatigrisként fogok küzdeni értetek és azért, hogy mindezeket a csodákat még láthassátok.

Most már tudjuk: ha továbbra is így égetjük a fosszilis üzemanyagokat, garantált, hogy a fentiekből semmi sem valósul meg. Elképzelhetetlen számomra, hogy mi, akik állítólag szeretjük gyermekeinket, szánt szándékkal egy tönkretett és instabil környezetet hagyunk rájuk. A vonakodás, hogy leálljunk a fosszilis tüzelőkről, szörnyű gyümölcsöket hoz majd. Mert nem törődtünk azzal, amivel Nektek tartozunk.

Bevallom, hogy bolygónkon eltöltött 43 évemet részben azok miatt a luxus dolgok miatt élvezhettem, amiket az olaj tett lehetővé számomra (légi utazás! rúzs! műanyagok!). Ám a dolgoknak most kell megváltozniuk ebben a világban, hogy Rátok is hagyjunk belőle valamit.

lucy-lawless-xena-greenpeace-arctic

És sok ilyen ember van még. Greenpeace-es barátaimmal békemissziót indítottunk, hogy megóvhassuk az Északi-sarkot azoktól, akik a klímaváltozásból a Ti károtokra akarnak meggazdagodni. Szerintünk az Északi-sarkon folyó olajfúrások elmondhatatlanul szörnyű erőszakot jelentenek mind az őslakókkal, mint Veletek szemben, Drágáim.

Egy napon majd elfogadott tényként kezelik, hogy a környezet elleni bűntettek egyben az egész emberiség elleni bűntettek is. De most felelősségre kell vonnunk magunkat, vállalatainkat és kormányainkat – hogy Nektek majd ne kelljen.

Részleges győzelemmel itt nem sokra megyünk. Nem lehet hibázni.

A legnagyobb szeretettel:

a Ti „tigris-nagymamátok

Lucy

Oszd meg másokkal is!
Mustra