Három napi hideg élelem nélkül ne indulj kórházba

Hiába nagy bababarát a Szent István kórház, ha sokan szülnek, még a legalapvetőbb ellátást is nehezen kapja meg az anya. Így hát figyelőnk, Kriszta jótanácsa az Istvánba igyekvőknek: ne front idején szülj, és legyen nálad kaja.

Ha még nem szültél, nézz körül, melyik szülészet áll szívedhez legközelebb, ha pedig már igen, írd meg te is kórházfigyelődet, és segíts azoknak, akik most választanak kórházat: küldd el élményeidet a poronty@divany.hu címre! Köszönjük!

A kórház neve

Szent István Kórház, Budapest

Mikor szültél itt?

1.) 2006.09.03, 2.) 2010.09.03.

Általános tapasztalat

A kórház az ország egyik minősített „Baba-barát” kórháza.

Nagyon tapasztalt és alapos orvosok dolgoznak itt, külön jó, hogy sok a női szülészorvos is.

Ugyanakkor éppen az előnyei miatt rengetegen szülnek itt, a szülészetet viszont nem bővítették, ami szerintem már kezdi akadályozni a bababarát elvek megvalósulását.

Terhesgondozás

A terhesgondozással minden rendben. Az itt dolgozó orvosok ugyanúgy túlterheltek és rohannak, mint máshol, de az én tapasztalataim szerint legalábbis nagyon alaposak és jó orvosok, a szonográfusoktól a szülésznőkön át a szülészorvosokig, és nem csak a magánpraxisban.

A laborosok profin szúrnak, bár az alagsorban elég hangulatos tömegek alakulnak ki néha. Ultrahangra érdemes a kórházba menni, nagyon profik a szongráfusok.

CTG-re gyakran kell járni a végén, a masinák így külső szemlélőként kicsit rozogák már.

Ingyenesen lehet jelentkezni integrált tesztre, amit a kórházban megcsinálnak, és rendszeresen tartanak nagyon hasznos szülésfelkészítő tanfolyamokat is.

Ja, és hála az égnek a cukorterhelésen nem a „glükózlöttyöt” kell inni, hanem a kifli + tej kombó is elég...;)

Pontozás: 10/10

Szülőszoba

A szülészeten van egy vajúdó, és több egyszemélyes szülőszoba. Mind nagyon szépek, felújítva. Hangulatuk kellemes, szép képekkel. Van egy alternatív szülőszoba is franciaággyal, labdával, káddal, szülőszékkel, ami csak kell...

Hangulatvilágítás van, nem reflektorokkal világítanak az ember meg a kisbaba szemébe, csak amennyi éppen szükséges. Az újszülötteket kiviszik egy külön helyre megmosdatni, öltöztetni, de vissza is hozzák utána. Nyilván orvosa válogatja, de az anyukát hagyják a maga tempójában szülni, a köldökzsinórt nem vágják el azonnal, nincs se beöntés, se borotválás, lehet homeopátiás szereket használni stb.

A szüléssel semmi gondom nem volt, azon kívül hogy fájt...;)

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

24 órás rooming-in rendszer van, azaz a babák az anyukákkal egy szobában kerülnek elhelyezésre. Vannak helyes kis kényelmes kocsikák is a babáknak.

A csecsemősök segítőkészsége változó, a nagyon kedves biztatótól a katonásan szigorú anyuka-ríkatóig mindenféle... Külön örök hálám annak a csecsemős nővérkének, aki megszánta a babáimat egy kis anyatejjel, mikor még a 2-3. napon se indult meg a tejcsi. (Cukros vizet nem adnak, max. egy kis anyatejet)

A szoptatásról ahányan annyiféle módszert mondanak, de be lehet ülni próbaszoptatásra, gépes fejésre is akár az éjszaka közepén is hozzájuk, szívesen segítenek.

Alapítványi szoba is van, sajnos bekerülni szinte lehetetlen. A normál szobák 3-4 ágyasak, zuhanyzóval, WC-vel.

A babák saját vitt ruhában vannak, napi 3-4 pelenkát a kórház ad, és az anyukák is kapnak betétet. Elvileg van minden szobában köldök-kezelő felszerelés, és meg is mutatják, mit-hogy kell.

Ami viszont nagyon kellemetlen, és sajnos már hosszú ideje „gyakorlat”, nem csak időszakos probléma, hogy akkora a túlterheltség, hogy az anyukák egy részét egy másik emeleten lévő nőgyógyászatra zsuppolják be a babákkal.

Minket legutóbb konkrétan sikerült 3 frissen műtött onkológiai beteg mellé betenni, még egy anyukával és babával rajtunk kívül. Értelemszerűen a babák nem sírhattak, kimenni a folyosóra a síró babákkal nem lehetett, mert beküldtek, hogy zavarjuk a nőgyógyászatos műtöttek pihenését .2 nap alatt véres sebek lettek a mellemen a folyamatos szoptatástól. A pelenkázót használni nem lehetett, mert az a műtöttek oldalán volt, 10-cm-re a fejüktől, hozzáférni se tudtunk. A babákat első nap le se hozták, értük kellett mennünk a szülés után pár órával, liftben fel-le... Mindezekért azért elég nyűgösek voltunk, na.

A huzatos, hideg lépcsőházban-liftben kellett a kisbabákat fel-le szállítani fürdetésre, a csecsemősökhöz, éjjel kizártak minket a gyerekosztályról stb., és mindenből kimaradtunk, orvos nem jött hozzánk, a napi pelenkákat csak este kaptuk meg, stb. Az ebédet a szobában nem lehetett elfogyasztani, egy külön, szintén huzatos helyre kellett kisbabástól bezsúfolódni az összes nőgyógyászatos beteggel együtt, megadott időpontban.

Az ennivaló az iskolai menzánál is gyengébb, de a „családi ellátmányt” megszervezve nincs semmi gond. Volt, hogy a könnyünk potyogott a nevetéstől, mikor a nővérke kiosztotta a vacsorát: fejenként egy-egy Cerbona-szeletet, és 1-1 db mackósajtot...;)

A higiénia nem rossz, gyakran takarítanak. Mondjuk a nőgyógyászat a földszinten van, ahová a hangyák tömött sorokban masíroztak be a reggeli fejenként 1db zsömlénkre áhítozva...;)

A látogatók korlátlan számban bemehetnek a szobákba, ennek nyilván az előnye és a hátránya is megvan. Nekem megváltás volt, hogy a férjem velem lehetett, és hozott ennivalót, meg néha kitámogatott a zuhanyzóba, de az kicsit fura volt, hogy pl. az egyik műtött apáca beteget a fél zárda meglátogatta naponta, de nagyon kedvesek voltak...;)

Szintén a túlterheltségből adódik, hogy a szülés után közvetlenül az esetek egy részében szó sincs egy–két órás megfigyelésről, vagy mellre tevésről, családi babázásról: nálunk konkrétan a szülés után 10 perccel mindkét gyerekemet (2006., 2010.) elvitték. Olyan nagyüzem volt, hogy a kislányom születésekor (2010.) pl. fél órával a szülés után „fel kellett pattannom”, és már vittek is le a nőgyógyászatra, ahol egy órát ültem a vérveszteségtől szédülve az ágy szélén, mert még egy párnát se tudtak keríteni nekem...

Az mondjuk nagyon a bögyömben van, hogy gyerekorvost csak az utolsó napon láttam, mielőtt hazamentünk, aki lazán közölte velem, hogy „ja és a baba kulcscsont-töréssel született”...hát ezért sikoltozott szegény éjjel-nappal napokig, ha megfogtam...

Pontozás: 4/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

A kórház nagy előnye, hogy a babák az anyukákkal együtt lehetnek. Úgy éreztem mindkétszer, hogy orvosilag maximálisan jó kezekben vagyok, le a kalappal az orvosok és a szülésznők előtt.

A gyerekágyas néhány nap viszont eléggé rémálom volt, mindkétszer teljesen kimerülve, zombiként távoztam onnan. Összességében természetesen minden kibírható 3-4 napig, akár fél lábon is. Persze, hogy nem a Hiltonra számít az ember, de ez a rendszer nem valami „mamabarát”.

Számomra a lényeg, hogy mindkétszer komplikációmentesen, biztonságban szültem ebben a kórházban, és két gyönyörű, egészséges gyereket hoztunk innen haza, amiért hálával tartozom.

Viszont bővíteni kellene, mert a nagy túlterheltség erősen a „bababarátság” rovására megy...

Összpont kb. 8/10

Ajánlod más anyáknak?

Természetesen ajánlom mindenkinek. De ne nagy frontok idején szüljenek, és vigyenek 3 napi hidegélelmet...;))

Kriszta

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház

Szülészet-Nőgyógyászat- és Nőgyógyászati Onkológiai Osztály

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1., N épület

Osztályiroda: 455-5737

Nőgyógyászat nővérszoba: 455-5700/15-29

Szülészet nővérszoba: 455-5700/16-43

Szülőszoba: 455-5736

Újszülött osztály: 455-5700/14-22

Ambulancia: 455-5841

Az alapítványi szobák egyágyasok fürdőszobával, bennük TV, hűtő, és még az apa is tud itt aludni, ha szeretne.

Megközelíthetőség

www.istvankorhaz.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek