Hogyan kell egy kiságyat összeszerelni?

Bár sokan vannak az ikea-mágus-kategóriában, akik szembekötve éjjeli álmukból felriasztva képesek összeszerelni a Süvhjäggig háromrészes irodaszekrényt, mi két napig kerülgettük a kiságy darabjait amelyek zátonyra futott utasszállítóként uralta a nappalinkat. Emiatt aztán megörültem annak a cikknek, amelyik éppen a kiságyösszesezrelést taglalta.

stockfresh 161390 woman-and-packing-box sizeM

Még akkor is, ha számunkra későn jött.

A kiságy az a hely, ahol a csecsemő a legtöbb időt tölti. Nem mindegy, miben teszi, ennélfogva az sem, jól van-e összeszerelve.

1. Válaszd meg hol rakod össze!

Hiába a legjobb hely mondjuk a nappali a kiságy szereléséhez, mielőtt kibontod a dobozokat, gondolj arra is, be tudod-e majd vinni az ágyat leendő helyére. Ezt a felvetést elsőre hülyeségnek gondoltam, mígnem beszéltem Edinával, akik valóban belefutottak abba, hogy a garázsban rakták össze az ágyat. Először.

2. Olvasd végig az instrukciókat!

Oké, ez is hülyén hangzik elsőre. De. "Konkrétan befejeztük az ágy összerakását, amikor azt vettük észre, hogy úgy, ahogyan van, nincs, ami megtartsa magát az ágybetétet. A harmadik lépést rontottuk el. Három óránkba telt szétszedni ezt a dögöt és újra összeszerelni. A végére ott tartottam, kap a gyerek egy matracot a földön" - meséli a nyolchónaposan kiakadt Anna. A lépések pontos követése a feltétele annak, hogy az ágy tényleg megfeleljen az összes biztonsági kihívásnak.

3. Minden megvan?

Érdemes kezdés előtt végigvenni, mi van a dobozban és mit ír erről a használati útmutató. Ha hiányzik valami, hívd az üzletet, és ne próbáld meg a hiányzó rész(ek) nélkül összeszerelni az ágyat!

4. Szerezz háttértámogatást!

tk3s 0070903 bc 157

Kérj meg egy barátot, vagy családtagot, hogy segítsen – kivált, ha úgy szereltek, hogy a baba már bármikor érkezhet. Talán nem a legjobb ötlet egy 7-8-x. hónapban lévő kismamával emeltetni az ágytámlát... Még akkor sem, ha a kismama, mint minden kismama úgy gondolja, a gyereke ágyát csak ő rakhatja össze. Állapodjatok meg abban, hogy rögtön összeszerelés után letisztíthatja. (Én legalábbis alig vártam, hogy ekképp beüzemelhessem a dolgot, de persze oké, én voltam az is, aki létra tetején tollseprűztem végig a lakást a 37. héten, mert láttam két...valamit.)

5. Kezdd a végeknél

Nem láttam még olyan gyerekágyat, amelyek összeszerelését nem az ágyvégeknél kellett volna elkezdeni. Ha áll az ágy két vége, rögzítsd hozzá a stabilitást szolgáló részeket, gondosan odafigyelve a gyártó leírására.

Már a legolcsóbb ágyaknál is van többnyire állítható fekvőmagasság, amely arra szolgál, hogy amíg a gyerek kicsi, a szülőknek ne kelljen olyan mélyre hajolgatniuk ahhoz, hogy elláthassák. Amint a csecsemő fel tudja magát húzni akár már ülő helyzetbe, az ágyat le kell engedni, nehogy baleset történjen. Az összeszerelésnél tehát érdemes a magasabb pozícióba állítani az ágyat.

6. Hátulról előre

A kiságy hátsó részét kell először összerakni, és ha kész az alj, annak teljesen fixnek és erősnek kell lennie. Az Egyesült Államokban 2011 júniusától be vannak tiltva azok a kiságyak, amelyek egyik oldalán a rács felhúzható – ez csak náluk legalább 30 csecsemő és totyogó halálát és milliónyi termék visszahívását okozta az elmúlt évtizedben. Magyarországon a nagyobb áruházakban többnyire már nem kapható a mozgatható oldalú kiságy, de kisebb helyeken és internetes kereskedőfelületeken még megvásárolhatóak ezek a termékek.

7. A matrac

Ne feledd, a martacot az ágytól különállóan veszed, jól válaszd meg hát a méretet! "Vettünk egy igen jó minőségű, drága, kiságyba való matracot, de csak az ágy összeszerelésekor derült ki, hogy a kettő nem kompatibilis egymással. Volt hát egy szuper, de használhatatlan matracunk, meg egy szuper, de használhatatlan ágyunk – vissza kellett mennünk az ágyat gyártó céghez, hogy ott vegyünk egy új matracot, ha nem akarunk csináltatni, a martacon pedig buktunk párezer forintot, mert azt a legtöbb helyen nem veszik vissza, ha már kibontottad..." – mondta el a jellemző hibát Éva. A matracnak teljesen és szorosan ki kell töltenie az ágy szélességét és hosszát, úgy, hogy egyik oldalon sem tudjuk könnyen bedugni ujjunkat az ágy és a matrac közti résbe - így lesz biztonságos a babának.

Jó szerelést!

(A Parents.com cikke alapján.)

Oszd meg másokkal is!
Mustra