A GlaxoSmithKline gyógyszeripari céget egymillió pesóra, kb. 57 millió forintra büntette egy argentin bíróság 14 csecsemő gyógyszertesztelés miatti haláláért.

stockfresh 1220446 graveyard sizeM

Az ügyre akkor derült fény, amikor az argentin nemzeti Gyógyszer-, Élelmiszer- és Technológiai Hatóság átvilágította a brit gyógyszerirpai óriás, a GlaxoSmithKline (GSK) működését. A jelentésből kiderült, a GSK 2007 és 2008 során folytatott illegális laboratóriumi oltóanyag-tesztelést, melynek során 14, a tesztekben résztvevő csecsemő az életét vesztette.

A bíróság a GSK Argentínát 400.000 peso (23 millió forint) bírság megfizetésére kötelezte, míg a tesztelésben résztvevő két orvos 300-300 000 peso (17 millió Ft) büntetést köteles fizetni a tesztek során elkövetett szabálytalanságokért. A vádpontok között szerepelt emberölés, embereken végzett kísérletezés, és szülői engedélyek meghamisítása annak érdekében, hogy a csecsemőket felhasználhassák a kísérletekhez.

2007 óta 15 000, egy év alatti csecsemő vett részt a kísérletekben, jellemzően olyan szegény családok gyermekei, akik a helyi kórházakba (Mendozában, San Juanban és Santiago Del Esteroban) jártak kezelésekre.

Az ügyről a hatóságok egy gyermekorvostól szereztek tudomást, aki az egyik helyi kórházban dolgozott. Ahogyan dr. Ana Marchesa egy interjúban elmondta, "a GSK teljesen kiépítette a felvételi rendszert a kórházban. Ebben több itteni orvos is részt vett, olyan szegény és egyszerű családokkal íratva alá a 28 oldalas kísérleti szerződést, akik kezelésre jöttek, és fogalmuk sem volt arról, mit írnak alá pontosan." A gyermekorvosnő hozzátette, a GSK által felbérelt orvosok ezt követően nem reagáltak azoknak a megkeresésére sem, akiknek gyermeke részt vett a kísérletben és esetleg annak mellékhatásaitól szenvedett.

Szerinte azért Argentínában zajlottak ezek a kísérletek, mert ilyen laboratóriumok nem működhetnek Európában vagy az Egyesült Államokban, viszont könnyen ki tudják használni a fejlődő országok kiszolgáltatottságát.

A pneumococcus baktérium elleni védőoltást a GSK Kolumbiában és Panamában is teszteli (ott jelenleg 9 csecsemő halálával kapcsolatban folyik a nyomozás). Dr. Marchese szerint viszont léteznek már ezek a védőoltások, és hatékonyak is. (Magyarországon ilyen a Prevenar konjugált vakcina. Többet a pneumococcusról itt.)

A 14 elhunyt csecsemőn kívül több ezer szenvedhet akár életét véglegesen megváltoztató mellékhatásoktól, fejezte be Dr. Marchesa.

A GSK egy szóvivője a brit Telegraphnak elmondta, nem kezelik másképp kísérleteiket a harmadik világban, mint bárhol máshol. "Ebben az esetben proaktívan figyelmeztettük a hatóságokat és korrekciós akciótervet vezettünk be. Az argentin hatóságok beleegyeztek a kísérletek folytatásába."

A londoni székhelyű GSK a világ 3. legnagyobb gyógyszeripari óriása.

Az Al Jazeera tudósítása

Mustra