A csecsemők csak a megbízható felnőtteket utánozzák

Már a kisbabák is azt a felnőttet utánozzák, akit megbízhatónak tartanak – egy új kísérletben meglepően tudatos döntéseket találtak a kicsik viselkedését kutató szakemberek.

masons gaint baby 020025935

Egyszer megvezeted a gyereked és neked befellegzett – nagyjából ez a konklúziója annak a tanulmánynak, amelyet az Infant Behavior and Development című tudományos folyóirat közölt. A kutatók szerint ugyanis a csecsemők képesek megkülönböztetni a megbízható és nem megbízható forrásokat egymástól, és ők csak azon felnőttek mintáit követik, akiket hihető forrásoknak gondolnak.

Magyarul a legtöbb csecsemő odafigyel, kinek hisz, ha korábban megvezették.

"Ahogyan az idősebb gyerekek, már a csecsemők is megjegyzik, az egyes körülöttük lévő emberektől milyen információkat kaptak, és azok helyesek vagy hamisak voltak-e, és ezeket az információkat  későbbiekben is hasznosítják majd" – nyilatkozta a kutatást vezető Diane Poulin-Dubois, a Concordia Pszichológia tanszékének professzora. "

"Érdekesség, de a totyogók saját döntésük szerint nem tanulnak attól, akit nem vélnek megbízhatónak."

Fotó: Mark Sebastian
Fotó: Mark Sebastian

A kutatásban 60, 13-16 hónap közötti csecsemő viselkedését vizsgálták. A kicsi által megbízhatónak és nem-megbízhatónak választott felnőttek alapján kétfelé osztották a résztvevőket.

Az első feladatban a kutatásban részt vevő felnőttnek bele kellett néznie egy dobozba, és izgalmat kifejező arccal oda kellett hívni a babát. Ez a feladat tesztelte a felnőtt megbízhatóságát vagy annak hiányát.

A második feladatban ugyanez a felnőtt a halántékát használta keze helyett egy lámpakapcsoló felkapcsolásához. A felnőtt ezt követően figyelte, a gyerek hogyan cselekszik. Az eredmények szerint a nem-megbízhatónak érzett felnőttek mindössze 34%-ának példáját követte a gyerek, míg a megbízhatónak számító felnőttel a gyerekek 61 százaléka utánozta ezt a furcsa mozdulatot.

Ilyen és ehhez hasonló kísérletsorozatok alapján volták le a kutatók azt a következtetést, hogy a nem-megbízható felnőttet kevésbé követik a gyerekek már ilyen fiatal korban is. "Ugyanazt a viselkedést, amelyet a megbízható felnőttnél elfogad a kicsi, a nem megbízhatónak titulált felnőtt esetében irracionálisnak vagy hasztalannak ítélheti a gyerek, ennélfogva nem utánozza, mert szerinte értelmetlen" – mondta el Ivy Brooker, a másik kutatásvezető.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek