Télapó vagy Mikulás? Na, ki nem tudja?

Sokan a Télapóban a Gyed Maroz kommunista aknamunkáját látják, szerintük a Mikulás az egyetlen politikailag korrekt megfogalmazás. De kicsoda a Télapó valójában, és miről híres Szent Miklós?

Fotó: Doxieone
Fotó: Doxieone

Az eredeti Mikulás

Szent Miklós legendája Kisázsiából, Anatóliából származik. Myra város püspöke egész életét (és családja vagyonát) a szegények és a gyerekek megsegítésének szentelte, mégis életének egyetlen apró mozzanata miatt vált világszerte ismertté. A legenda szerint Miklós püspök szomszédságában egy nagyon szegény ember lakott, eladósorban lévő három lányával. Egy nap, amikor a lányok azon vitatkoznak, melyikük adja el magát rabszolgának, hogy a többieken segíthessen, a püspök épp az ablakuk alatt áll és elhatározza, segít a bajba jutott családon. Aznap éjjel az álruhába bújt pap egy piros erszényben pénzt hagy az ablakban, a zajra kiszaladó leány pedig csak egy vörös palástos alakot lát a sarkon befordulni. A rákövetkező évben napra pontosan ugyanez megismétlődik, a harmadik évben pedig, amikor a hideg idő miatt a család bedeszkázta ablakát, a püspök felmászik a tetőre és a kéményen keresztül dobta be ajándékát – éppen a legkisebb lány kandallóban száradó harisnyájába. A titokzatos jótevő kiléte persze később kiderül...

Innen ered a szokás, miszerint a gyerekek megtisztított cipőjüket december 5-én este az ablakba teszik, hogy oda az immáron intézményesült Mikulás ajándékot helyezzen. A történetet a különféle népek jócskán átformálták, így a Magyarországon tartott alakoskodás, azaz jelmezes felvonulás inkább rémisztő volt, mint boldogságot hozó: a kedves és mosolygós Télapó helyett szurokfekete képű, félelmetes alak ijesztgette a gyerekeket, és adott nekik szidást vagy apró ajándékot.

Coca-Cola és a Mikulás

A Mikulás piros színéhez és mosolygós imidzséhez aztán nagyban hozzájárult a Coca-Cola 1931-ben indult karácsonyi kampánya is, amelynek főszereplője, Szt. Nick már a klasszikus, joviális figurát hozta – nem ő volt az első, de ő volt az első sztenderdizált Mikulás, aki 35 éven keresztül amíg a kampány zajlott, alig-alig változott valamit. Megteremtette viszont azt a Mikulás-imidzset, amelyet  mind a mai napig helyesnek látunk.

Míg az Egyesült Államokban a Mikulás eredetileg inkább egy törpeszerű holland agyagpipás kereskedőhöz hasonlított, a spanyol gyerekek a háromkirályoktól, míg az olaszok egy nőtől, bizonyos La Befanatól várják az ajándékot.

Honnan a Télapó?

A Télapó elnevezést már a két viágháború között is használták a Mikulás szinonimájaként, nem a Rákosi-rendszerben találták ki az orosz Fagy Apó, azaz Gyed Maroz megfelelőjét. Az ötvenes években indult viszont a Szent Miklós és a Mikulás-kultusz visszaszorítása, a rendszer vallásellenességbe nem bírt volna el egy jólelkű püspököt. Így a korábban felváltva használt Télapó-Mikulás tandemből kiesett az utóbbi, és bár Szent Miklós a pravoszláv egyház legtiszteltebb szentjei közé tartozik, az orosz gyerekek ugyanúgy csak Fagyapóval (meg persze helyes kis segítőjével, Sznyegorucskával) vigasztalkodhatnak.

A Mikulás lakása

Míg korábban a Mikulás az égben lakott segítőivel, manapság már mindenhol hivatkozási alap a lappföldi származás. Eszerint a Mikulás Joulupukki álnéven Lappföldön lakik kunyhójában, ott vannak mellette segítői, a manócskák, a rénszarvasok meg persze a felesége. Ezt a mítoszt a turizmus is rendesen igyekszik kihasználni: Joulupukkinak Lappföldön mostanra egész városa van, kibérelhető szuper kéglikkel a látogatók számára.

Télapó keleten, Mikulás nyugaton

orosz Télapó – Дед Мороз újév angolszász Mikulás – Father Christmas (UK), Santa Claus (USA) karácsony elsõ napja
 
1
 
mik
kucsmát visel bojtos sapkát visel
nem hord pápaszemet néha pápaszemet hord
vándorbottal közlekedik nincs vándorbotja
kísérõje Hópelyhecske kísérõi manók (német nyelvterületen krampuszok)
hosszú kabátot visel rövid, háromnegyedes kabátot visel
vékony övet visel derékszíjat hord
köldökig érõ szakálla van általában rövid szakálla van
zsákban hozza az ajándékot puttonyba hozza az ajándékot
ablakba teszi az ajándékot kéményen mászik be és zokniba helyezi az ajándékot
orosz szánon (trojkán) közlekedik rénszarvas húzza a szánt
vékony testalkatú kövér testalkatú
általában piros, néha fehér vagy kék ruhát hord, amely gyakran hímzett egyszínû piros ruhát hord fehér prémmel

(forrás: unnep.eu)

Akárhogyis hívják, ma este tuti benéz az ablakodon. Ne felejtsd el kitenni a cipőket!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek