Hogyan rontsd el a többiek örömét gyerekprogramokon

Ha az ember színházba megy, vagy akár csak moziba, elvárja, hogy embertársai hagyják békén. Ugyanígy van ez akkor is, ha nem színházba, "csak" gyerekelőadásra mész. (És ez rád és a gyerekedre egyaránt vonatkozik.)

Szuper színielőadáson voltunk a hétvégén a gyerekkel. Interaktív mesejátszóház, egy előadás, amelyben a gyerek is szerepel. Az előadás során a gyerekek együtt játszanak a színészekkel, és úgy teljes az illúzió, hogy közben végig tudják, ez csak egy mese.

Az illúzió persze sérül, ha a színpad közepén egy jófej anyuka éppen a kisebbik gyerekét szoptatja.

Persze ez nem az operaház, de tényleg: mikor máskor tanulja meg a gyerek, hogyan működik a társas együttélés, ha a szülő ilyen helyzetben nem mutat példát?! Ahelyett, hogy a megjelent szülők a körben elhelyezett székekre ültek volna, leültek a színpad (nem emelvény, de játszós tér) közepére. Ahelyett, hogy meghúzódtak volna, hogy a saját (!) gyerekeiknek és a játéknak teret adjanak, ők mindenütt ott akartak lenni. Mert gondolom izgatta őket, mi lesz a királylánnyal, és nem láttak rá jól oldalról.

De ami a legidegesítőbb volt, az az, amikor a gyereknél gurul el a gyógyszer és mondjuk püföli az egyik színészt, és anya/apa rá sem szól. Mit gondol, az árban benne van a színész veretési díja? Vagy a veszélyességi pótlék? Miért nem lehet rászólni a gyerekre? Lássuk be, ilyen helyzetben, ez egyértelmű, mindig a szülő a felelős a gyerek tetteiért is. Hát nem lenne jobb neki is leállítani a gyerekét, kicsit lenyugtatni, ahelyett, hogy hagyja vadulni, és ezzel azt, hogy az összes többi gyereknek elrontja a játékát?

Nem hiszem, hogy ezek az emberek ezt nem látják. Hiszen ott áll a gyerek mellett, de legfeljebb 4-5 méterre tőle. Hát akkor miről van szó? Ez a nagy nevelési elvük, a szociopata liberalizmus? Ezt tanulták, hogy majd így nevelünk egészségesen önző gyereket, aki tojik mindenki más fejére, és bizonyára sikeres lesz majd az életben? "Nem arról van szó, hogy teszek a gyerekre, csak liberális szellemben nevelem" – na valahonnan innen eredhet egy csomó társadalmi problémánk.

És nevelünk egy nagy rakat leendő sikeres embert, akik majd mind-mind magányosak lesznek. Gratulálok.

Oszd meg másokkal is!
Mustra