no

Te sem tudsz mit adni a gyerekre? Rétegződjünk!

Ilyen nyákos, szemerkélős, szeles időben sokszor nehéz eldönteni, mit is adjak a gyerekre.

Nem azért nem szeretem az őszt, mert hűvös, párás az idő, hanem azért, mert nem tudom, hogyan öltözzek. Ebből következően azt is nehéz kitalálni, mit adjak a gyerekre, aki a játszótéren elég sokat mozog, viszont a babakocsiban is hosszabb ideig ül. Közben pedig ha bemegyek egy-két boltba, akkor megsül. Amikor kisbaba volt, ha levegőztetés közben be is vásároltam, akkor a hatalmas anorákok helyett csak body-t, nadrágot, pólót, pulóvert adtam rá és jól betakartam sok-sok pokróccal. A boltban így csak le kellett vennem róla a plédeket, ha aludt, fel sem ébredt a pakolászásra.

tk3s 56-1017900613

A nagyobb, már járó, de még babakocsiban is utazó babáknál is jól jön a pléd, később, nagyobb hidegben pedig a lábzsák, mert ez könnyen feltehető, levehető. A kicsik pedig nem fáznak, ha egy hosszú ujjú body-t, arra pólót vagy hosszú ujjú felsőt, bélelt nadrágot vagy vékonyabb nadrágot harisnyával adunk rájuk. Ha a cipő elég nagy, a dupla zokni sem árt, hogy biztosan ne fázzon a lábuk, de még jobb a harisnya. Nálunk legalábbis a babakocsiban mindig felcsúszik a nadrág szára, ezért kell a dupla védekezés.

tk3s 56-1017901916

A body az egy-két éveseknél sem árt, hiszen védi a derekukat. A gyerkőcök nem veszik észre a nagy játék közben, ha felcsúszik a pólójuk, ha észre is veszik, nem foglalkoznak vele, viszont könnyen megfázhatnak így. Az óvodásokkal abból a szempontból már könnyebb, hogy többé-kevésbé önállóan öltöznek, abból a szempontból viszont nehezebb, hogy igen erős akaratuk van. S nem mindig könnyű őket lebeszélni arról, hogy ősszel a tavaszi szandálban induljanak útra. A rutinosabb szülők ezt úgy oldják meg, hogy két, esetleg három garnitúra ruhát ajánlanak fel minden nap, így a kicsi is választhat, a szülő is megnyugodhat, hogy az évszaknak megfelelő lesz az öltözet. Az már nehezebb, hogy a nagyokat nógatni kell, hogy haladjanak. Van, aki gyorsasági versenyt rendez és az, aki a leggyorsabban készül el, jutalmat kap, például ő mondhatja meg, mi legyen vacsorára. Máshol dalolnak, énekelnek öltözködés közben, így elvonják a figyelmet a kötelező rituáléról. Van, ahol meséket találnak ki az adott ruhadarabhoz, amit a kicsi kiegészít, így a szülőkkel együtt alakíthajtja a történet fonalát. A lényeg, hogy elvonják a figyelmet az utált öltözködésről. Ami most, ősszel, télen még hosszabbra nyúlik.

Hogyan öltöztesd a gyereket a hidegben?

Újszülött, kórházból haza: hosszú ujjú body, rugdalozó, arra anorák, sapka, ha nagyon hideg van, dupla sapka, egy vékonyabb és egy vastagabb. Ha hosszú utat kell megtenni hazáig, nem árt egy pléd sem. Mindig a baba tarkóját kell nézni, hogy nem hideg-e, a keze nem mérvadó. Ha a keze meleg, az arca piros, vegyél le róla egy réteget, mert melege van. A bodyból és a tipegőből érdemes két méretet bekészíteni, ki tudja, melyikre lesz szükség.

Csecsemő: hosszú ujjú body, rugdalózó vagy nadrág és póló, sapka, kapucnis anorák, pléd.

Egy- kétéves: ha még nem jár, akkor body, póló, harisnya, nadrág, zokni, cipő, kabát, sapka, sál, kesztyű. Ha már jár, akkor elég lehet egy harisnya is, de a sapkát semmiképpen nem szabad elfelejteni. Ha hideg az idő, a dzseki alá jól jön egy kardigán vagy pulóver is, ezt le lehet venni, ha nagyon sokat szaladgál és félő, hogy megizzad.

Két-hároméves: ha sokat van kinn az udvaron, levegőn, akkor érdemes sínadrágot beszerezni neki, hiszen ez vízhatlan, hempereghet a hóban, ha meg sáros lesz, könnyen kimosható. Ebben a korban már elengedhetetlen a gumicsizma is, úgyis belelép minden pocsolyába. Az öltözék egyszerű: bugyi/gatya, harisnya, trikó, harisnya, nadrág/szoknya, felső, kardigán és kabát, sapka, sál, kesztyű..

Nagyobbacska gyereknél három támpont van a hidegre: orr, fül, kéz. Ha mindhárom hideg, spuri haza!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra