Az autista testvér növeli a betegség esélyét a kisebb gyerekben

Az eddig gondoltnál is nagyobb az esélye annak, hogy az idősebb autista testvér mellett a betegség kialakul a fiatalabban is. Egy nem régiben publikált kutatás során 664, idősebb autista testvérrel rendelkező újszülött fejlődését követték az első három évben, amikor is autizmusra utaló jeleket kerestek a gyerekeken.

A rendellenesség bizonyos tüneteit majdnem 19 százalékuknál fel lehetett fedezni, ez majdnem a kétszerese annak, amit eddig gondoltak. A kutatást vezető Sally Ozonoff professzor kiemelte, hogy ez az első kutatás, ami a kockázatot ilyen magasnak mérte, eddig 3 és 10% közé tették az esélyt az idősebb testvér mellett kialakuló betegségnek.

Ozonoff szerint a tanulmány rámutat az autista testvérek mellé született gyerekek figyelésének fokozott szükségességére, illetve a megfelelő időben elvégzett vizsgálatok fontosságára. Az autisztikus spektrumzavarral diagnosztizált gyerekek száma az utóbbi évtizedben drámaian megnőtt: míg az eggyel ezelőtti generációban minden tízezer gyermek között volt négy-öt, addig mára majdnem egy százalék az arányuk (minden 110 gyerekből 1).

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra