Egyre több a gyerekszépségverseny: íme az új hangulatjavító szer

Néhány héttel ezelőtt mindenfelé megjelent a hír, hogy a szépségkirálynőnek elege van, és visszavonul – és hogy a kiégett szépségkirálynő hat éves. Most utánajártunk, milyen gyermekszépségversenyek vannak Magyarországon, és hogy vannak-e itthon is kiégett szépségversenyzők.  Kiderült, itthon a helyzet lelki szempontból bonyolultabb.

Fotó: Bespoke
Fotó: Bespoke

Először viccből neveztem

"Újabban a nyári szabadságomat az online babaszépségversenyek böngészésével töltöm" – vág bele Alma, aki gyakorló anya.

"Szerintem nagyon aranyos dolog, otthon lévő anyukák üzemeltetik ezeket az oldalakat és témák szerint ingyen lehet nevezni, persze izgatottan várni az eredményt, hogy a kisbabánk lett-e július szépe, vagy a strandolók nyertese. Először viccből neveztem be a kisfiamat, de most már izgatottan várom, milyen eredményeket ér el, hogy másoknak tetszik-e."

Igen, csakúgy, mint a szerencsejáték, a szépgyerek/cukigyerek-versenyekre való nevezés is addiktív lehet.

Mostanra függő lettem

"Akkor vettem észre magamon a függőség jeleit, amikor email-t kezdtem el írni azokra a versenyekre, ahol bár neveztem, mégsem tették fel a fényképünket és naponta megnéztem, hogy van-e új kiírás, eredmény." – említi Renáta.

"Persze mindenki azt gondolja, hogy a saját gyereke a legszebb. Először büszkeségből vágtam bele, meg viccből, de aztán amikor láttam, kit választottak elsőnek, ahol mi másodikak lettünk, feléledt bennem az anyatigris, és be akartam bizonyítani: Enikő tényleg a legszebb kislány, aki létezik."

"Beneveztem tehát mindenféle amatőr- és komoly versenyekre, egy részét megnyerte, egy részét nem. Közel negyven oldalra regiszráltam és küldtem fotót. Egy nap a férjem leült velem beszélgetni. Elmondta, mennyire utálja látni Enci képét a beküldött fotók között (pedig én erre nagyon büszke voltam), és hogy álljak le. Én persze megsértődtem. De egy kényszerű internetes pihenő miatt (átvágták a kábelt) amikor másfél hétig net nélkül voltunk rájöttem: nem ez a megoldás."

Renáta hosszú utat tett meg a felismerésig, és bár lánya, Enikő képe még ott virít néhány portálon, az édesanya már több versenyre nem nevez.

De mi ez a szépségverseny-mánia?

Soccer Mom legyen a talpán, aki követni tudja

Aki komolyan utána akar járni ezeknek a versenyeknek, netán tényleg részt akar venni rajtuk, könnyen zavart helyzetben találhatja magát. Közel félszáz oldal foglalkozik rendszeresen ilyen versenyekkel, a Babuciktól a Szerelembabákon át akadnak Bájos Arcok, Tündéri Gyerekek vagy éppen Kicsi Babyk, sőt, létezik oldal, amelynek neve Angelic Sweet Babies. Wow. És ez csak a jéghegy csúcsa.

Ezeken az oldalakon jellemzően havonta van verseny, úgyhogy lelkes Soccer Mom legyen a talpán, aki bírja követni, hova milyen név alatt és mire regisztrált. Ráadásul az oldalak nevei nagyon hasonlóak, mindegyikben szerepel a baba kifejezés, vagy annak szinonimája, és jellemzően mindenhol ugyanolyan fotókat lát az ember, vagy csak összefolynak az arcok egy idő után.

Soccer Mom

Amerikai eredetű kifejezés, amelyik olyan, középosztálybeli, háztartásbeli nőkre vonatkozik, akiknek a fő tevékenysége a gyereknevelés. Egy hithű Soccer Mom számára a családban a gyerek érdekei a legfontosabbak. A kifejezés abból a jellemző tevékenységből ered, hogy ez az anyatípus a napja egy részét azzal tölti, hogy a gyerekeit különórákra szállítja. Szociálisan aktív asszony, a gyerekei sportklubját szívesen támogatja, ha tudja, szeret gyerekzsúrokat tartani, saját süteménnyel kínálni a gyereke pajtásait, és nőstényragadozóként óv mindenféle konfliktustól, káros hatástól. Az ilyen anyákat jellemzően az a kritika szokta érni, hogy gyerekeiket a saját kiterjesztésüknek gondolják, rajtuk keresztül szeretnék megvalósítani saját, régi vágyaikat.

Arra voltam kíváncsi, hogy vajon miért érdemes ezekre az oldalakra nevezni, mi motiválja az oldalt üzemeltető, és az arra feltöltő anyukákat?

Mi értelme annak, hogy a sétálunk, vagy a vízben vagyok versenyen helyezést érünk el, egyáltalán miért fontos nekünk, hogy már bizonyítsuk a külvilágnak, hogy a mi gyerekünk a legszebb, a legaranyosabb?

Alma szerint "az első elérzékenyülésem, meghatódottságom akkor volt, mikor a legédesebb nagypapa versenyre beneveztem a kisfiamat és apukámat és elkészült az emléklapunk (ez szinte minden versenyen minden résztvevőnek jár), és mellettük ott volt az ikreit karjában fogó dédnagymama, aki már az ágyából nem tud kikelni, de mégis láthatja önmaga folytatását. Igazából jó boldog családok, anyukák, gyerekek fényképeit nézegetni, és napi öt perc kikapcsolódás nekünk is jár, mikor az újabb oklevelet elmentjük a családi archívumban!"

Itt tehát érthető a motiváció. De van olyan szülő, aki kényszeresen megméretteti a gyerekét?

Cuki kisfiú (engedéllyel felhasználva)
Cuki kisfiú (engedéllyel felhasználva)

Ha már úgy érzik, elmúlt az idejük

Vannak anyák, akik nem tudják feldolgozni, hogy kikerülnek a reflektorfényből. Valaha volt szépségük elhalványodásával kényszeredetten keresnek valami olyan fogódzót, amely helyrebillentheti kimozdult világukat, ahol már apa sem annyira lelkes irántuk, a rendőr is inkább büntet, mint kedélyesen bólogat, és erre tökéletes terep lehet ez az online varázsvilág.

Ettől függetlenül persze vannak, akik pár nevezéssel csak beleszaladtak a dologba, de ha megnézzük a képeket, gyakran látjuk ugyanazt a kislányt vagy kisfiút az oldalakon. Ahogyan a már-már profivá vált nyilatkozónk elmondta: "Természetesen ezeknek a versenyeknek is megvan a maguk Cseh Lacija vagy Kovács Ágija, akik mindenhol ott vannak és neveznek, de nem lehetetlen legyőzni őket."

Tévedés ne essék: semmi baj azzal, ha anyuka esténként a gyerek képeit teszi fel a netre. Az ő dolga, és ebbe senkinek nincs (és ne is legyen) beleszólása a családon kívül.

A pszichológus szerint a bajok ott kezdődnek, amikor az anya már az életben is elkezd nyomást helyezni a gyerekére, hogy mindig szép legyen, mindig igazgatja, mintha folyamatosan láttatnia kellene magát. A gyerek ugyanis ilyenkor azt a következtetést vonja le, hogy neki mindig szépnek kell lennie, mert azzal mindent elérhet.

Anyuka-hadsereggel állunk szemben

A legtöbb ilyen verseny természetesen amatőr oldalakon zajlik. Fennntartójuk-kitalálójuk nem egyszer otthon lévő kismama, aki hobbiból üzemelteti az oldalt. Ami ezekben az oldalakban közös, az a lelkes anyukasereg, akik csinálják az oldalakat illetve részt vesznek a versenyeken, valamint az ingyenes nevezés. Általában az adott évszakhoz, vagy a családhoz kötődnek a versenykiírások, emléklapot mindenki kap, de arra törekednek, hogy mindenki nyerjen, ha mást nem, „az oldal kedvence” kategóriában. Az ilyen versenyeken többnyire a látogató szavaz, nincsenek nyeremények csak a részvétel öröme.

Aztán persze vannak a profik

Megannyi cég szállt rá a babaszépségversenyek piacára – látszik, ők tudják, minek örül a nép. Szinte folyamatosan van olyan promóció, ahol az ember beküldheti a fotót és nyer, ajándékot kap, részt vesz valami naaaagyon izgiben. Mondjuk rákerül a gyerek egy céges naptárra.

Érdemes elgondolkodni, vajon egy csomag ajándék pelenkáért megéri-e. A válogatás itt általában a márkamenedzser feladata, aki az adott promóció arcát a megfelelő kritériumok szerint keresi, de persze egyre több az interaktív, facebookos szavazás is, amikor a kiválasztott mondjuk 10 jelöltre szavazhatnak a lekles családtagok és ismerőseik.

"A férjemben komoly érzelmi folyamatok indultak el, amikor látta, hogy beneveztem a nekem van a legerősebb apukám versenyre, hiába mondtam neki, hogy most ez érdekel, nem értette, sőt a teljes fényképállományunk törlésével fenyegetett meg" – meséli Alma. Vajon a terhességi hormongőz tényleg ilyen sokáig kitart?!

A hatévesen visszavonult királylány esete persze nem teljesen illik ezekre a versenyekre. De ahhoz, hogy tényleg ne mosódjanak el a határok, elsősorban az anya kell.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek