A gyerek meztelen fotóit ne tedd a Facebookra!

"Szerintem sem csak a kukis-puncis képek frusztrálóak, hanem a véres újszülöttfotók is"- mondja egy gyerekorvos. Egyre gyakoribb, hogy az újdonsült szülők a gyerekfotókat nem szétküldik a barátoknak, hanem egyenesen felrakják a Facebookra, illetve más közösségi oldalakra. Amellett, hogy ezeket a képeket olyanok is láthatják, akiknek nem feltétlen címezzük őket, nem biztos, hogy a kéretlen kukidömpingnek örülnek az ismerősök. Vasárnapi szubjektív.

Sokan azért nem posztolnak gyerekképeket az internetre, mert attól tartanak, hogy a fotókat pedofilek fogják - khm - használni. "Szoktam képeket feltenni a hálóra, de arra mindig vigyázok, hogy semmilyen intim zónájuk ne látsszon – ahhoz ugyanis senkinek semmi köze" – mondta el a biológus Zsuzsi (32).

Még a nagyszülők sem láthatják

Van, aki még ennél is tovább megy. Adrienn (29) például még a nagyszülőknek sem mutat kukis képet: "Balázs négy éves, és ha készítettünk is olyan fotót róla, amelyiken a kukija látszik, azt rajtunk kívül senkinek nem mutattuk meg. Még a nagymamáknak sem. Azt gondolom, ez Bazsi magánügye, és én ezt tiszteletben tartom" – mondta el Adrienn.

"Én nem vagyok kíváncsi senki fütyijére, szerintem se jó, ha kiposztolják a kis törpék intim zónáit. A világháló csurig van beteg emberekkel, soha nem lehet tudni." Ezt már Csongor (34) mondta a barátai által Facebookon posztolt gyerekfotók láttán. És való igaz.

Bár a The New York Times egy 2009-es cikkében egy szakértő azt írta, kicsi az esély arra, hogy valóban beteg emberek töltsék le gyermekeink fotóit. A szakértő elmondása szerint a pedofilek jellemzően online ismerkednek, és nem fognak egy fotó után eredni.

Illetéktelen kezekben

Az már sokkal valószínűbb, hogy a fotó illetéktelen kézbe kerülve egészen máshol végzi. Ilyen volt az a szintén 2009-ben nagy port kavart eset, amikor egy amerikai család karácsonyi képeslapja egy prágai bolt házhozszállítási hirdetéseként vált ismertté. "Ismerve, hogy főleg kisebb cégek, emberek hogyan jutnak fotókhoz amelyeket azután hirdetésekben vagy más anyagaikban használnak, hát, én sem szívesen posztolnám majd a gyerekem és a családom képeit nyilvánosan –  de legalábbis tennék rá vízjelet" – mondja el Gábor (38), reklámgrafikus.

Már egy következő lépés, amikor a gyerekről olyan kép jelenik meg, amelyik számára később ciki lesz. Az úgynevezett cyberbullying igen sok gyereket érint: és az ugratásokból hamar komoly pszichés probléma lehet.

A cyberbullying vajon mi?

A bully ige jelentése erőszakoskodik, megfélemlít, zsarnokoskodik, kínoz. A szóösszetétel a meghatározott személyek ellen irányuló internetes zaklatásokra, rágalmazásokra, becsületsértésekre vonatkozik. A kifejezés egy amerikai felmérés nyomán terjedt el, amelyik szerint az egyesült államokbeli fiatalkorú fiúk 37, a lányok 51 százalékát érte már el a neten a személyük ellen irányuló lejárató hazugságkampány.

"A gyerekek sokat bántják egymást – és ők aztán nem ismerik a határokat, sem azt, mekkora fájdalmat okozhat egy-egy szavuk. Az interneten a szülők/családtagok által posztolt képek között gyakran találni olyat, amelyik a gyereket vicces helyzetben ábrázolják. De ezek nem feltétlenül viccesek a gyereknek, és végképp nem feltétlen azok az ő barátainak " – említi példaként a két tizenéves gyereket egyedül nevelő Csilla (41).

Két dolgot utálok: fürdőkádas és az újszülöttről készült fotót

Hiába hisszük tehát, hogy olyan nagyon vicces azon a fotón a gyerek, a későbbiekben a mi kis önző hülye poénunk miatt pont az szenvedhet, akit oly büszkén mutogatunk.

"Kétfajta fotót utálok kifejezetten a Facebookon és a többi oldalon: a fürdőkádasat és az újszülött gyerekekről készülteket. Nem azért borít ki, mert nem szeretem a gyerekeket, vagy később ne szeretnék én magam is egyet-kettőt, hanem azért, mert vizuálisan nem túl attraktív a dolog" – jegyzi meg Zsolt (29).

"Nem bírom, amikor véres újszülött-fotókat tárnak elém a közeli vagy távoli ismerősök. Szerintem sem csak a kukis-puncis képek frusztrálóak, hanem a véres újszülöttfotók is. Tudom-tudom, a születés csodája meg minden, mámoros apukák fényképezőgéppel, de ez szerintem nem tartozik senkire sem rajtuk kívül" – zárta le a témát Annamari (33, gyerekorvos).

Akinek nincs gyereke, úgysem fogja megérteni a szülők elvakult lelkesedését csemetéjük iránt. Akinek van, nos, az meg jobban teszi, ha kétszer is meggondolja, kinek is akarja megmutatni azt a királyi hátsót.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek