Az organikus gyapot jobb a gyereknek

Egyre gyakrabban hallani az organikus pamut előnyeiről. Most összefoglaljuk, miért érdemes bioruhára cserélni a gyerek gönceit.

Fotó: Sarah
Fotó: Sarah

Jobb a baba bőrének

A babák bőre ötször olyan vékony, mint a felnőtteké, és sokkal érzékenyebb az allergiát okozó anyagokra. Az organikus gyapot nem tartalmaz allergiát, ekcémát, irritációt kiváltó ártalmas kemikáliákat - írja a Celebrate Green. Számos tényező miatt a viselésük mellett is kialakulhat ekcéma a kisgyerekek bőrén. Elég csak arra gondolni, hogy a gyerek étkezési rendjébe újonnan kerül be a csokoládé, a tej, a mogyoró és a színezőanyagok, illetve a tojás is, ami kiváltó oka lehet az allergiának. A Brit Állami Népegészségügyi Szolgálat figyelmeztet rá, hogy a túl gyakori szappanos fürdetés lemoshatja a bőr felső védőrétegét, ezért a babát csak hetente egyszer-kétszer javasolt fürdetni. Persze a kezeket, arcot és a feneket, ennél sokkal gyakrabban kelltisztítani. Az illatosított termékeket ajánlott kerülni.

Kevesebbet ártunk a környezetnek

A biopamut termeléséhez nincs szükség vegyszerekre; ezek egy hagyományos gazdaságból, a helyi ökoszisztémába kerülnekvissza. Nem kell öntözni; ezt a termesztők többé-kevésbé az esőre bízhatják. Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi Hivatala már számos jelentést publikált azokról a veszélyekről, amiket a földbe, levegőbe vagy a vizekbe jutó kémiai anyagok jelentenek.

Lágyabb anyag

Az organikus gyapot sokkal puhább, mint a hagyományos változata, mivel a gyapotszálakat nem törték össze gépi vagy kémiai úton a feldolgozás során.

Lélegzik

Az organikus gyapot nincs olyan speciális gyantával kezelve, mint a hagyományos anyagok. Így mosás után se megy össze az anyag, viszont nem is lélegezik olyan jól, mint organikus társai.

Boldog termelők

Az organikus gyapottermelők sokkal jobban érzik magukat, ha nem kell saját földjüket rovarirtókkal és műtrágyával tönkretenni, ugyanakkor jobb árat kapnak a terményükért. Az organikus ruhákra a Nemzetközi Organikus Textilstandard (GOTS) előírásai vonatkoznak. A GOTS tiltja a gyerekmunkát és biztosítja a jogot ahhoz, hogy a dolgozók tisztességes fizetést kapjanak, legfeljebb heti 48 órát dolgozzanak, és érdekképviseletbe tömörülhessenek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra