Kórházfigyelő - Hetényi Géza Kórház, Szolnok

Bár az intézmény a környék meghatározó kórháza, a szolnoki Hetényi Géza kórház szülészetéről nem sok jót tudott írni olvasónk. Mivel ez Szolnokon az egyetlen kórház, ahol szülészet működik, igen magas várakozási időkkel kell számolni a kismamáknak - és ez nem a legrosszabb dolog a Hetényivel kapcsolatban. A higiénia a másik, és az, ahogyan a "bababarát" címke egyben "anyabarátságtalanná" válik...

forrás: www.hetenyikorhaz.hu
forrás: www.hetenyikorhaz.hu

Kórház neve

Szolnok, Hetényi Géza Kórház

Szülés ideje:

2010. február

Általános tapasztalat

A kórházat nemrég felújították, persze nem a szülőszobás gyermekágyas részleget, az pontosan olyan, mint amikor az én anyukám szült itt lassan 30 éve. Vagyis nem, van labda meg egy bordásfal, ami akkor nem volt. De a többi a szokásos, omladozó zöld csempe, ablak résein süvítő szél, sötét a mosdóban, mert villanykörtére nincs pénz.

Terhesgondozás

Az itt egy külön épületben történik a város másik részén, a vérvételeken rengeteget kell várni és nem veszik külön a kismamákat, úgyhogy a beteg emberek között kell  ücsörögni. Ultrahangra a saját dokimhoz jártam, nst-re a kórházban szintén sokat kell várni, ha nincs fogadott szülésznőd vagy ismerősöd.

Pontozás: 10/6

Szülőszoba

A vajúdás és szülés egy ágyon történik, nem visznek sehova. Van kád egy külön helyiségben, meg labda meg bordásfal. Apa bejöhet, és bent lehet végig. EDA (lumbális epidurális érzéstelenítés) nincs, esetleg ha fizeted az anesztest is. A hely állapota nem modern, lehangoló, ha azt nézegeti az ember, de én tizenakárhány óra után inkább azzal voltam elfoglalva, hogy a párnába kiabáljak, nem azt néztem, milyen szépen van kifestve:) Sétálni a végig rád kötött NST miatt nem lehet, max. az ágy mellé állni vagy térdelni. A babát elviszik mérni, mosdatni, majd rögtön visszahozzák és mellre teszik. Valamennyit marad az anyukával, azután leviszik a gyerekágyra, ahova a kétórás megfigyelés után megy az anyuka is.

Pontozás: 10/6

Gyermekágy:

Itt bababarátság van. Ami azt jeleni, hogy lekerültem a szülőszobáról, átpakoltak az ágyra, és már hozták is a babát. Nagyon szeretem a gyerekem, de jó lett volna egy minimális pihenés (pár óra múlva visszatoltam, hogy levenném a véres hálóingem, meg rendbe tenném magam). A babát nem viszik el éjszakára, ami egyet jelent azzal, hogy hallgattam, ahogy szegény gyerekem ordít az éhségtől, és a többi baba is, mivel a legtöbb anyukának nem indult be rögtön a teje. Volt, hogy belefáradtam, és elsétáltam egy kis vizet könyörögni a gyereknek. Alvásról szó sem volt. Hozzáteszem, akkor már a vajúdás és szülés miatt két napja nem aludtam. A nappalok elteltek a folyamatos zaklatással, gyermekorvos, kérek-e fotót, hol az anyakönyvi kivonat, látogatók, hallásvizsgálat stb... Mindez akkor, mikor a gyerek végre elaludt, és én is tudtam volna pihenni. Éjjel folytatódott az éhség miatti sírás, pótlás nincs, bababarátság van. Ezen a hajnalon az idegeim kezdték felmondani a szolgálatot, megsajnált az egyik éjszakás csecsemős, elvitte a babát, aludtam három órát, hozta vissza. Látogatók nem jöhetnek be, kint, egy elszeparált helyen lehet velük beszélni, a babát az üveg mögött kell hagyni, onnan nézhetik a rokonok. A személyzet maximálisan segítőkész, mindet elmondanak ezerszer, bíztatják az embert, kedvesek. Csak vannak szabályok, amiket ezzel a címmel be kell tartani. Nem tudom, mennyire jó, hogy idegileg, testileg-lelkileg kimerült édesanyákat küldenek haza... Három nap és összesen 5 óra alvás után hazamentünk.

Pontozás: 10/5

Összességében negatív véleményemet valószínűleg befolyásolta az elhúzódó nehéz szülésem, a kialvatlanság és egyedüllét IS. Jobb lett volna, ha bejöhet látogató, és pihenhetek kicsit, ha éjszakára elviszik a babát, és nem a franciaágy hiányzott, hanem az Anyabarátság.

Ajánlod más anyáknak?

Nem.

mystic83

---------------------------------------------------

Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet

5004 Szolnok, Tószegi út 21.

Telefon: 06-56-503-603 - központi szám

Honlap: www.hetenyikorhaz.hu

Az intézményben genetikai tanácsadás is működik.

A szülészeten a vajúdáshoz biztosítva van labda, bordásfal és kád.

Koraszülött babák: megfelelő ellátásban csak a 28. hét után született babákat tudják ellátni, a különösen kis súlyú és a korán született babákat Budapestre, a SOTE I. sz. Női Klinikára küldik.

Ne feledjétek, továbbra is várjuk a kórházfigyelőket a poronty@divany.hu címre! Elsősorban a vidéki kórházakkal vagyunk elmaradásban, írjatok!

Kapcsolódó anyagok:

Oszd meg másokkal is!
Mustra