A terhességi cukorbetegség később is kockázati tényező marad

A Quest Diagnostics nevű, laboratóriumi teszteket gyártó óriáscég megrendelésére készült felmérésben 900 ezer terhes nő egészségügyi adatait elemezték. A tanulmány eredményét az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóirat legutóbbi számában ismertették.

sztetoszkóp

Terhességi cukorbetegség

A várandósság időszaka néhány anyukánál nem problémamentes. Az előírt vizsgálatokon magasabb vércukorszinteket találva terhességi cukorbetegség vagy csökkent glükóztolerancia (cukortűrő képesség) derülhet ki. A terhességi cukorbetegség okai és kezelése a WEBbetegen>>

A felmérés

A terhességi cukorbetegségben szenvedő nők mintegy felénél a szülést követően 2-es típusú diabétesz fejlődik ki egy éven belül.

A Quest felmérése szerint a jelentős kockázat ellenére a szülés utáni 6 hónapban az amerikai kismamák csupán 19 százalékánál végzik el a cukorterheléses tesztet.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy bár a nők 2-10 százalékánál kialakul terhességi cukorbaj, várandósságuk alatt is csak minden harmadik leendő anyánál végezték el a tesztet.

Egyeseknél az orvos nem látott emelkedett kockázatot, ezért nem rendelte el a tesztet, mások orvosuk tanácsa ellenére maradtak távol a vizsgálattól.

Megelőzés

A szakemberek azt javasolják, hogy a megnövekedett családi leterheltség ellenére szánjanak az anyák időt heti négyszer félórányi mozgásra, és testsúlyuk 5-7 százalékos csökkentése is előnyösen hat vércukorszintjükre.

(forrás: MTI)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek