Múzeum Gombóc Artúrnak ajánlva

Esztergom, bár az utóbbi időben nem éppen a legjobb oldaláról mutatkozott be az átlag médiafogyasztó előtt, mindenképpen megér egy kirándulást. Legyen szó egy jó téli sétáról  a Mária-Valéria hídon, esetleg lépcsőmászásról a Bazilika kupolájába, a város kiváló kirándulóhely - még gyerekkel is. Kiváltképp, ha célba vesszük a méltán híres csokimúzeumot.

Esztergom Szamos csokimúzeum

Bár a Bazilika kupolája maga csak tavasztól őszig látogatható, a kilátás már az épület tövéből is varázslatos ilyenkor télen, a városnak pedig önmagában is egyéni hangulata van. Sikerült megőrizni valamennyit abból a bizonyos békebeli bájból, ami ma már ritkaság.

A kiadós kirándulás méltó megkoronázása lehet egy látogatás egy csokoládéról szóló múzeumba, a régi Központi Kávéház felső emeletén. Úgy látszik, itt is működik a Szamos-recept: végy egy működő Szamos cukrászdát, építs köré múzeumot és mindkettőnek garantálod a látogatottságot. Bárki, aki csak egy kicsit is szereti és élvezi a csokoládé ízeit, zamatát, jól fogja itt érezni magát.

Az alsó szinten lévő cukrászda fölött egy lakásnyi területen, viszonylag kis kiállítótérben hatalmas tudásanyagot tettek közszemlére a kiállítás létrehozói. Végigkövethetjük a csokoládé történetét  az aztékoktól egészen a modern gyárakig, megnézhetjük és -kóstolhatjuk, hogyan készül a valódi, marcipános bonbon, de a múzeum nagy hangsúlyt fektet a magyar cukrász- és édesipar történetére is. Nem mintha az illatok és az ízek ilyen kavakádjában annyira oda lehetne figyelni, hiszen a kóstolójeggyel érkezett láogató ekkorra már biztosan túl van az első kóstolón.
A tárolókban ott sorakoznak a régi cukrászszerszámok, megnézhetjük a bonbonok hozzávalóit, és a kiállítás segítségével azt is végiggondolhatjuk, hogy az a finomság, amit a boltok polcairól leemelünk, vajon milyen úton-módon jut el hozzánk.

A kiállítótér  dísze egy szinte teljes, a '30-as évekből származó cukrászdaberendezés. Ez a rész igazi nosztalgikus álmodozásra csábít. Könnyű elképzelni, hogyan ücsörögtek és kávézgattak ilyen helyeken a régi kisasszonyok, nagymamáink, dédanyáink - szinte látjuk a békebeli habos kakaót és a hókifliket, halljuk nevetésük és pletykáikat.

A kicsit nagyobb gyerekek számára pont olyan ez a múzeum, ahol érdemes elkezdeni a múzeumokkal való ismerkedést. Kicsi az alapterület, nem kell feltétlenül vigyázzállásban közlekedni, a felcsipegethető tudásanyag pedig van annyira érdekes, hogy lekösse a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt.

A belépők barátiak, van diák- és nyugdíjasjegy, sőt van kóstolójegy is, amelynek fejében kap az ember három szem bonbont, ami szerintem igen udvarias ajánlat. A cukrászda normál nyitva tartás szerint működik, a múzeum viszont csak szombat-vasárnap látogatható, de csoportoknak kérésre hétköznap is kinyitnak.


Csokoládé Kiállítás és Látványműhely
Szamos cukrászda emelete
Esztergom, Vörösmarty u. 2.
Tel: 33/520-570
Nyitvatartás: szombaton és vasárnap 10-18h között, csoportokat (min. 20 fő) bejelentkezéssel fogadnak, akár más időpontban is.
Jegyárak: 400Ft, kóstolóval 600Ft

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek