Babák is ehetik: hipergyors karácsonyi menü

Amikor pici baba van a háznál, az embernek nem sok ideje van a konyhában pepecselni. A hozzátáplálás időszakában ráadásul az ember lányának még külön is kell főzőcskéznie, hogy a kisgyerek igényeinek megfelelő táplálék is kerüljön az etetőszék tálcájára. Elő lehet venni persze az üveges bébiételeket is, de a kicsik általában szeretik, ha ugyanazt ehetik, amit a szüleik. Ez a menüsor legfeljebb másfél óra alatt elkészül, és 6 hónapos kortól kínál ételeket a babáknak is. E mellett a felnőttek se járnak rosszul, ha ilyen ínyenc, de mégis egészséges hozzávalók közül válogatnak az ünnepi étkezéshez.

Fotó: Mait Jüriado
Fotó: Mait Jüriado

Sütőtök krémleves gesztenyével

Krémes, édes és nagyon egyszerű elkészíteni. A sütőtök krémlevest ezerféleképpen variálhatjuk, és nem csak karácsonykor érdemes vele próbálkozni.

Hozzávalók: 1 póréhagyma, 300 g sütőtök, 1 kisebb burgonya, 200 g szemes, megpucolt gesztenye, 1 kanál tökmagolaj, 1 kanál napraforgóolaj, 2 dl tejszín, 6-8 dl zöldségleves, só, bors.

9sutotoklev

Elkészítése:

A felkarikázott póréhagymát a napraforgóolajon megfuttatjuk. A sütőtököt és burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk. A hagymát felöntjük a levessel, beleszórjuk a zöldségeket és puhára pároljuk. A levest turmixoljuk, hozzákeverjük a tejszínt. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítjuk, illetve fűszerezzük. A tányérokra pakoljuk a kiolvasztott, felmelegített gesztenyeszemeket, meglocsoljuk tökmagolajjal és rámerjük a levest.

6 hónapos kortól: pár kocka puhára párolt sütőtököt és krumplit pürésítünk anyatejjel vagy tápszerrel.

10 hónapos kortól: a kész, de még nem fűszerezett levest is adhatjuk már a babáknak.

Sütőben sütött halszelet

A kedvenc főzési módom, amikor mindent bepakolok egy tepsibe, betolom a sütőbe és ott szépen elkészül minden magától. A hal ráadásul a leggyorsabb: elég neki fél óra és máris fogyasztható.

Hozzávalók: 500 g filézett halszelet (kinek-kinek a szája íze szerint ), 400 g brokkoli, 100 g aromás sajt (például kecskesajt), 1-1 kiskanál morzsolt tárkony és petrezselyem, só, bors, olaj.

Elkészítése:

A sütőtál alját egészen vékonyan kikenjük olajjal, lerakjuk a halszeleteket, rá pedig a brokkolirózsákat. Megszórjuk sajttal és nagyon enyhén, ízlés szerint fűszerezzük. 25-30 perc alatt szépen megsül a sütőben, a sajt még ropogós is lesz. A hal ereszt egy kis levet, amiben jól megpárolódik és nem szárad ki. Ha tudjuk, hogy a gyerekek nem esznek belőle, akkor öntsünk alá 1 dl fehérbort sütés előtt, ettől különleges ízt kap a hal.

Köretként főzzünk hozzá tejszínes krumplipürét vagy egyszerű párolt rizst, ami kiemeli a hal és a fűszerek ízét.

8-10 hónapos kortól: néhány falat halat és brokkolit hozzáturmixolhatunk krumplipüréhez vagy rizshez. Amikor már jól rág a gyermek, elég csak villával összetörni a halat, de mindenképpen fontos, hogy szálkamenteset keressünk.

Fűszeres gyümölcskenyér

A karácsony illatait hordozó sütemény a legkönnyebben megvalósíthatók közül való, csak összekeverünk mindent és már mehet is sülni.

Hozzávalók: (mérceként a joghurtos poharat használjuk, ami kb. 2 dl.) 1 pohár joghurt, 3 tojás, 1 pohár cukor, 0,5 pohár olaj, 2 pohár liszt, 1 csomag sütőpor, 100 g magkeverék (durvára darabolt dió, mogyoró, mandula), 50 g mazsola, fél kanál mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, gyömbér).

Elkészítése:

Külön összevegyítjük a száraz hozzávalókat, illetve alaposan elkeverjük egymással a nedveseket. Végül a két masszát összeöntjük és könnyed mozdulatokkal elkeverjük. Nem kell túl sokáig keverni, mert ettől megkeményedik a tészta.

Azonnal hosszúkás sütőformába öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

A tetejét díszíthetjük felolvasztott fehércsokival, szórócukorral, vagy éppen marcipánból kivágott csillagokkal is.

1gyumolcskenyer
Oszd meg másokkal is!
Mustra