Kis karácsony, nagy karácsony – ének és az ünnep

Bizonyára a karácsony az egyetlen ünnep, amelyen a családok legalább egy dalt elénekelnek közösen. Emlékszem, gyerekként lázasan készültem a karácsonyokra, hogy eljátszhassam családi körben az éppen aktuális karácsonyi dalomat. Ilyenkor közösen is énekeltünk és közelebb éreztük magunkat egymáshoz egy olyan varázslatos pillanatban, amelynek középpontja a szépen feldíszített karácsonyfa, és körülötte a család.

christmas family

Már az ünnep közeledtével egyre fontosabbá válik a család, az otthoni meghitt hangulat ami körbe vesz ilyenkor bennünket. A gyermek első igazi karácsonya – amikor már bizton számíthatunk arra, hogy megérinti őt a varázslat – nagyjából másfél éves kora után várható. Emlékszem nagyon nagy boldogság volt számomra amikor kisebb-nagyobb hangszerekkel leptek meg szüleim. Ilyenkor ami a legfontosabb, hogy igyekezzünk az ünnepek alatt minél többet felhőtlenül és semmittéve együtt lenni, együtt pihenni, lazítani és próbáljunk minél inkább a gyermekek és egymás kedvében járni. Szebbnél-szebb karácsonyi dalok nyújtanak segítséget a békés, meghitt hangulat fokozásában. Az adventi éneklés, szerenádok, misék, és koncertek sokkal nyugalmasabb, meghittebb ünnepi készülődésre csábítanak.

A legismertebb karácsonyi ének talán a “Kis karácsony, nagy karácsony” című gyermekdal. Ezt bizonyára mindenki jól ismeri, és valószínűleg a karácsony „becézéseként” értelmezi, holott valójában az ének kezdősora két különböző téli ünnepet rejt. A karácsonyi ünnepkör adventtől vízkeresztig tart, ebben az időszakban az ünnepek rendkívül sűrűn követik egymást. Ennek oka, hogy a hagyományos társadalmakban a mezőgazdasági és a háztáji munka az évszak adottságainak megfelelően kevesebb volt. Az ünnepkör két kiemelkedő jeles napja volt nagy karácsony és kiskarácsony.

Az oviban, iskolában egész decemberben tart az ünnepi készülődés, sorra tanulják a kicsik a Mikulásnak szóló verseket, karácsonyi dalokat. Az ünnep előtti készülődés magával ragadja a felnőtteket is. Egyre többen otthon készítenek adventi koszorút, nagy divatja van a saját készítésű ünnepi dekorációknak, és persze különösen értékesek a gyerekekkel együtt készített alkotások.

Ezek a közös pillanatok egyben kiváló lehetőségek arra is, hogy felevenítsük és megtanítsuk a gyerekeknek a hagyományos karácsonyi dalokat és verseket. Ilyen a Télapó itt van, a Hull a pelyhes, a Kis karácsony, nagy karácsony, a Mennyből az angyal, a kissé nehezebb Pásztorok pásztorok, vagy a mondókák közül például a Suttog a fenyves. Ha nem emlékszünk a dalokra, kérdezzük meg szüleinket – vagy éppen keressünk rájuk az interneten, hiszen sok olyan oldal van a a nagy videómegosztóktól a házilag barkácsolt blogokig, amelyeken ezek megtalálhatóak.

A klasszikusok között természetesen mindenképp meg kell említenünk a kevéssé énekelt, ámde karácsonyi alapműnek számító Diótörőt is köszönhetően Csajkovszkij csodálatos muzsikájának. A Diótörő balettként a legnépszerűbb, Hoffmann történetéhez Csajkovszkij álmodott zenét 75 évvel az eredeti mű megjelenése után, és ez volt Csajkovszkij utolsó balettje. A Diótörő az évtizedek során a klasszikus repertoár és a karácsony elmaradhatatlan tartozéka lett, amelyet érdemes megmutatni a gyerekeknek is, hisz a zene és a történet annyira közkeletűnek mondható, hogy megismerése már-már hozzátartozik a kisebbek neveltetéséhez.

Az ünnep persze akkor is ünnep, ha nem énekelünk. De gondoljunk csak vissza arra, mi volt a mi kedvenc pillanatunk a karácsonyból, és próbáljuk meg ezeket a pillanatokat elérhetővé tenni, átadni gyerekeink számára is.

Boldog karácsonyt!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek