Dohányzó kismama- bűnözésre hajlamos gyerek

A terhesség alatti dohányzás jelentősen növeli a gyermek majdani bűnözői hajlamának kockázatát. A napi szinten egy doboznyit vagy annál nagyobb mennyiségben dohányzó nők gyermekei körében 30 százalékkal nagyobb a bűnözésre való hajlam aránya.

A terhesség alatti erős dohányzás összefügg a gyerek bűnözési hajlamával. A mentális betegség, családi bajok, szegénység, mint bűnözésre hajlamosító tényezők mellett ez az újabb rizikófaktor. A kutatásban kimutatták, hogy nők és férfiak egyaránt hajlamosak voltak a bűnözésre, és mindkét nem képviselőinél magas volt a gyakori őrizetbe vétel veszélye, ha anyjuk a terhesség alatt is különösen erős dohányos volt. A Harvard Egyetem kutatói négyezer 33 és 40 év közötti felnőtt amerikai nyilvántartását nézték át.

A tudósok ahhoz, hogy teljes képet kapjanak az 1959 és 1966 közötti időszakban megkérdezett terhes anyák válaszát is bevonták a felmérésbe. A vizsgálatban résztvevő nők és férfiak egy olyan hosszútávú egészségügyi kutatás alanyai voltak, amelynek keretében a terhesség és a születés körülményeinek hatásait elemezték.

Azok, akiknek anyja a várandósság alatt napi 20 szál cigarettánál többet szívott, 30 százalékkal nagyobb eséllyel követtek el bűncselekményt, és nagyobb volt a veszélye annak, hogy ismételten rossz útra térnek. A tudósok arra a következtetésre jutottak: bár nem jelenthetik ki határozottan, hogy a terhesség alatti erős dohányzás egyik kiváltója az utód bűnözési hajlamának, az adatok mégis alátámasztják az összefüggést.

Korábbi kutatások már kimutatták a kapcsolatot a terhesség alatti dohányzás és a kisgyerekeknél megjelenő hiperaktivitás, figyelemhiány, agresszivitás, és a felnőttkori bűnözés között. Az állatokon végzett kísérletek pedig azt sugallják, hogy a problémák a nikotinnak a fejlődő agyra - különösen a neurotranszmitter receptorokra - gyakorolt hatásaiban gyökereznek - állítják a Journal of Epidemiology and Community Health című tudományos folyóiratban közölt tanulmányban.

Mustra