Hologramgyerek lassítja az autósokat egy kanadai iskola előtt

„Krisztina, ha labdát lát az úttesten, azonnal SATUFÉK! Mert ha jön a labda, jön a gyerek is, hiába nem látja még, mire meglátja, késő!” –  csak ennyire emlékszik Kriszta a hajdani KRESZ-oktatásból szó szerint, de ezt az oktató mániákusan hajtogatta minden játszótér mellett elhaladva, jönalabda-jönagyerek. Kanadában nem érték be ennyivel – ők a modern technika segítségével demonstrálták is az úrvezetőnek, milyen érzés, ha hirtelen az autód elé szalad egy gyerek.

Forrás: Daily Mail
Forrás: Daily Mail

A Daily Mail cikke alapján még a legtapasztaltabb sofőrre is rájöhet a frász, és akár balesetet is okozhat, ha azt látja, hirtelen egy labdát üldöző kislány bukkan fel előtte az úton. Márpedig egy kanadai iskola előtt elhajtóknak egy kislányt ábrázoló 3D vetített kép jelenik meg, ami élethűnek látszik a közeledő kocsiból. A fantomgyerek képe azért jelenik meg a sofőrök előtt, hogy lassításra, fékezésre késztesse őket. A kritikusok szerint ez azért rossz módszer, mert a megrémült sofőr képes vagy beletaposni ész nélkül a fékbe, vagy akár lekormányozhatja a kocsit az útról, ha nem veszi észre, hogy nem valódi embert, csak egy háromdimenziós képet lát.

Távolabbról csak egy útra festett jelnek tűnik, de ha 30 méterről megközelítik, akkor hirtelen „kiemelkedik” a hologram-féleség a kocsi előtt.  Amikor a 30 méteres távolságon belülre kerül a sofőr, a kép „visszasiklik” az úttest felületére. Ha az autó vezetője nem lépi túl a megengedett sebességet, akkor képes a kép előtt megállni.  A biztonsági szakértők szerint ez arra figyelmezteti a sofőröket, hogy a váratlanra is mindig készüljenek fel.

A kanadai École Pauline Johnson Általános Iskola Nyugat-Vancouverben található, ez előtt van a szokatlan figyelemfelhívó kép, amelyet tábla fog kiegészíteni „Ön talán nem számít arra, hogy egy gyerek kirohanhat az úttestre Ön elé”. A terület önkormányzati vezetői szerint ez defenzív vezetésre készteti a sofőröket, akik fel kell, hogy készüljenek arra, hogy a gyerekek képesek bármikor váratlanul kirohanni az úttestre.

A Daily Mail eredeti cikkének internetes változata sok kommentet vonzott. A legijesztőbb az volt, amely szerint „aztán ne csodálkozzanak, hogy legközelebb, amikor valaki elüt egy valódi gyereket, azzal fog védekezni, hogy ő úgy hitte, csupán optikai illúzió”. Mindenesetre addig is szép csöndben hajtogassuk magunknak a játszóterek-iskolák környékén Kriszta hajdani oktatójának mondatát: ha jönalabda-jönagyerek. Fogadjuk meg a tanácsot, alighanem 3D hologram nélkül is igaza volt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek