Hetvenezer forintba is kerülhet az iskolakezdés

Neked mennyibe kerül az iskolakezdés?

Táska, tolltartó, tornacucc, füzetek, írószerek, tankönyvek, különböző kiegészítők – ezekre minden iskolás gyereknek szüksége van. Ha ehhez hozzáadjuk az új ruhákat, amiket azért kell megvenni, mert a gyerek a nyáron kinőtte őket, máris csillagászati összegnél tartunk. És az osztálypénz még csak most jön. Ti mennyit költöttetek az iskolába menő gyerekre? Heti kérdés.

Amikor elővettük a tavalyi iskolatáskát, tolltartót és ceruzákat, megállapítottuk, hogy talán még pár hónapot kibírnának, de nem voltak túl jó szőrben. Az iskolakezdési támogatásnak hála úgy döntött a családi kupaktanács, hogy idén belefér a költségvetésbe egy új (remélhetőleg strapabíróbb) táska és tolltartó. Egy ideálisnak mondható, gyerekbarát, pihekönnyű, párnázott falú és pántú, fényvisszaverős táskát vettünk, amelyhez egy felszerelt, kétrekeszes tolltartó, egy tornazsák és pénztárca is tartozott. 22 ezret fizettünk érte. A színes ceruzáknál nem volt kérdés a csere, legtöbbje ugyanis három-négycentisre kopott a használat során, rajztagozaton pedig fontos ez a felszerelés. A kötelező hozzávalókat szintén meg kellett venni: a füzetek, rajz-, és technika kellékek, és ceruzák összesen 12 ezer forintba kerültek. Háromgyerekesként a tankönyvekért nem kellett fizetni, ellenben amikor a múlt héten beköszöntött hidegben ráadtuk a gyerekre a tavasszal vett nadrágját, kiderült, hogy halásznadrágnak még elmegy ugyan, de a ruhavásárlást nem kerülhetjük el. Csakúgy, mint a tornaruha és tornacipő esetében. Ruhák nélkül cirka negyvenezret költöttünk a gyerekre.

Megkérdeztünk néhány szülőt, akinek iskoláskorú gyermeke van, nekik mennyibe került idén az iskolakezdés. Péternek ötödikbe megy a fia. Tankönyvekre 22 ezret, iskolatáskára, füzetekre és ceruzákra 16-ot, kötelező iskolai egyenpólóra és mellényre - tornafelszerelésre 5-5 ezret költöttek. Ők is szembesültek a ruházati problémákkal, nekik teljes ruhatárcsere vált szükségessé: cipő, nadrág, pólók, pulóverek, körülbelül harmincezerrel lett vékonyabb a pénztárca. Ha csak az iskolakezdéshez szükséges felszerelést nézzük, közel 50 ezer forintot költöttek, ha a ruhákat is beleszámítjuk, összességében nekik 80 ezer forintba került az iskolakezdés.

Vakmacska nagylánya elsős lesz, náluk nem volt kérdés: minden alapfelszerelést meg kellett venni, nem spórolhatnak tavalyról megmaradt kellékekkel. Füzetekre, eszközökre (kulacstól a fogkeféig, bekötőpapírtól a hegyezőig) 13 ezer, tankönyvekre 9 ezer, táskára és tolltartóra 10 ezer ment el. Cipőt találtak 3 ezerért, az iskolai egyenpóló ezer forint, ruhákat, úszódresszt pedig majd következő hónapban terveznek beszerezni. Tavaly már megvették az íróasztalt, és a nagymama által korábban vásárolt, nagyobb méretű tornacipő is jó lesz még, ezekre tehát most nem kell költeni. 36 ezer forintért vásároltak iskolacuccokat.

Juditnak szintén elsőbe megy a gyermeke, ők az írószereket, tornacuccot, egyéb kiegészítőket 30 ezerért, a táskát 20-ért vették meg, a tankönyveket ingyen kapják. Pluszköltséget jelentett az íróasztal és a szék, ezekre 20 ezer forintot költöttek. Nekik hetvenezerbe fájt az iskolakezdés. Ehhez jön még a kinőtt ruhatár pótlása: a ruhák 30 ezer forintba, a cipők 15 ezerbe kerültek.

És te mennyit költöttél az iskolás gyerekedre a tanévkezdés előtt?

Oszd meg másokkal is!
Mustra