Három gyereked van? Járj gyalog!

Amikor a harmadik gyereket vállaltuk, tudtam, hogy előbb-utóbb le kell cserélni a négyüléses autómat egy olyanra, ahol hátul három ülés van. Az autó kiválasztása sem volt egyszerű, mert viszonylag kevés olyan verda van, amiben el is fér hátul egymás mellett három gyerekülés. Egy kis, városi autóra esett a választás, belepróbáltuk a meglévő üléseket és meglepő módon még az ajtót is be lehetett csukni. Mivel a jelenlegi ülések iszonyú leharcolt állapotban vannak, az egyik pedig csak egy sima ülésemelő, amiről kiderült, hogy nem szabványos, ezért úgy döntöttünk, hogy veszünk három új gyerekülést. A gond pedig itt kezdődött.

Először a Brendonban néztünk szét, ahol az eladó végig sem hallgatott, a mondat első fele után közölte, hogy nincs olyan autó, ahol hátul elfér három gyerekülés. Felvilágosítottuk, hogy van, és arról is, hogy nem autóvásárlási tanácsot, hanem keskeny típusú gyermeküléseket szeretnénk venni. Annyit sikerült elérnünk, hogy nagy nehezen kerített egy mérőszalagot és az általunk szimpatikusnak tartott ülések szélességét lemérte. Kiderült, hogy a gyerekülések átlagosan 42-45 centi szélesek, de van olyan is, ami épphogy eléri a 40 centimétert. Próbáltuk megtudni, hogy biztonság szempontjából melyik a jó ülés, de nem kaptunk ajánlatot, így tovább álltunk.

A MiniManóban újfent végighallgattuk a „Nincs olyan autó, amiben három gyerekülés elfér hátul” című műsorszámot, és már elindultunk volna a gyerekülések felé, hogy saját magunk nézzünk szét segítség nélkül, amikor felbukkant egy férfi eladó, aki elmagyarázta, hogy oké, hogy fizikailag elfér három gyerekülés hátul, de egyáltalán nem biztonságos bepasszírozni őket egymás mellé, hiszen oldalról egész biztosan nyomni fogják egymást (hacsak nem kisbuszról, vagy olyan autóról van szó, ahol hátul is három, különálló ülés van), így nem simulnak bele az autó ülésébe, instabillá válnak – demonstrált az áruházban elhelyezett autóülésen az eladó. Hozzátette fejcsóválva, hogy látott ő már nagyon csúnya dolgokat emiatt.

Ekkorra már szaranyának éreztem magam: hogy jövök én ahhoz, hogy veszélyeztessem a gyerekeimet? Ne vállaljak 3 gyereket, csak ha telik kisbuszra? További kérdésként merült fel bennem, hogy ha ennyire nem biztonságos három gyerekülést egymás mellé tenni, akkor kettőnél több gyerek szállítása esetén miért nem oldja fel a KRESZ azt a pontját, mely szerint 150 centinél alacsonyabb gyermek nem szállítható első ülésben, még biztonsági rendszerben sem? Nem lenne biztonságosabb a legnagyobb gyereket gyerekülésben az anyósülésre helyezni, a másik kettőt pedig bekötni hátra?

Míg ezen elmélkedtem, az eladó azért csak megmutogatta az üléseket, és el is magyarázta, hogy melyik hogy működik, melyek az alsó kategóriás példányok, amelyeket nem szívesen ajánl, majd centiméterrel a kézben a gyerekek korának és tömegének megfelelő darabokat válogatva összeállítottunk egy lehetséges kombinációt. Azt az ígéretet kaptam, hogy ha majd meglesz az autó és az áruház elé állok vele, belepróbálhatjuk a kiválasztott üléseket. Remélem, tényleg beférnek majd és viszonylag biztonságban lesznek benne a gyerekek. Legalább addig, amíg nyerek a lottón, hogy vehessek egy kisbuszt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek