A gyerekkori bébiszitter miatt dugnak félre a pasik

Érdekes elmélettel állt elő egy brit pszichiáter, Dr. Dennis Friedman. Szerinte ugyanis azok az anyák, akik egy másik nő, azaz egy bébiszitter gondjára bízzák a fiukat, akaratukon kívül házasságtörő férfiakat nevelnek. Úgy gondolja tehát, hogy egy fiúból azért lesz szoknyavadász, mert az anyja más nőre bízta, írja a Time magazin. A pszichiáter szerint ugyanis az a tény, hogy egy kisfiúról két nő gondoskodik párhuzamosan, azt az ideát kelti benne, hogy egyszerre két nő elégíti ki az igényeit. A bészitter, - vagy dadus, angolul nanny, - intézménye ugyanis megismerteti vele a másik nő fogalmát, írja könyvében Friedman, (The Unsolicited Gift: Why We Do The Things We Do), melyben azt próbálja feltárni, hogy az anya szeretete gyermeke iránt hogyan befolyásolja majd a gyermek felnőttkori vislekedését. (Nagy-Britanniában az anyák viszonylag hamar kényszerülnek visszatérni a munkahelyükre, ezért sokan bízzák dadusra a gyermeküket, amíg ők dolgoznak.)

A dadus természetesen a lányokra is hatással van, Friedman szerint anyjuk távolléte a „szükség vákuumát” alakítja ki bennük, mely ürességet később túlkapásokkal, vagy akár promiszkuitással tölthetnek ki. De véleménye szerint igazán a fiúk számára lehet aggályos az, ha anyjuk nélkül kénytelenek lenni. Az ilyen kisfiú számára ugyanis a kettős női lét lesz természetes, egyik a családi, a másik pedig a testi igényeit elégíti ki. És ha ez a minta rögzül benne, felnőttként a családon kívülre kóborol, ha szükségleteit nem érzi otthon kielégítve.

Friedman szerint az anyáknak nem kellene dolgozniuk, de ha mégis szükséges, akkor se térjenek vissza  a munkába a gyermek egyéves kora előtt.  A kritikusok, és főleg a dolgozó anyák szerint azonban Friedman nem sok adatot tud felmutatni elmélete bizonyítására, ráadásul a kérdés merőben teoretikus, hiszen sok anya vagy visszamegy dolgozni szülés után, vagy egyszerűen nem tud enni adni a gyerekének. Emellett sok nő szerint Friedman ezzel felmenti a férfiakat a hűtlenség terhe alól, és a felelősséget átruházza a nőkre: vagy a figyelmetlen feleség hajtja más nő karjaiba a férfit, vagy a nemtörődöm anya.

Emellett a Time-nak nyilatkozó más pszichológusok hangsúlyozzák: a csecsemő nem kizárólag az anyjához kötődik érzelmileg. Jelen van az életében az apa, a nagyszülők, a testvér és még sok mindenki más, és ezek a kapcsolatok mind fontos részei az egészséges fejlődésnek. Ráadásul az, ha valaki érzelmileg erősen kötődik a bébiszitteréhez, még nem jelenti azt, hogy ne kötődne az anyjához is, a kettő tehát nem zárja ki egymást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra