Egyre több oltópont nyílik kismamáknak

Országszerte már legalább hat helyen nyílt olyan oltópont, ahol kismamák kaphatják meg ingyen az újinfluenza elleni védőoltást, és a minisztérium tudomása szerint újabbak is fognak nyílni. Ezt azonban nem a szaktárca szervezi, hanem az egészségügyi intézmények önállóan - közölte újságírókkal kedden délelőtt az egészségügyi miniszter.

Székely Tamás újságíróknak azt mondta: nem tudja pontosan, hány oltópont nyílt eddig az egészségügyi intézményekben kifejezetten kismamáknak, mert ezt nem a minisztérium szervezi. Az intézményvezetők döntöttek úgy, hogy lehetőséget biztosítanak erre a nagy igény miatt, illetve azért, mert a várandós nők - az elmúlt időszak tapasztalatai is mutatják - nagyon veszélyeztetettek. A miniszter tudomása szerint országszerte már legalább hat ilyen hely van, ebből kettő a fővárosban. A tárca úgy tudja, hogy újabb intézmények is készülnek hasonló oltópontok nyitására. Székely Tamás elmondta azt is, hogy a minisztérium egyelőre csak információkat kap a kismama-oltópontok létesítéséről, esetleges támogatási igényről még nem volt szó.

A kismamák egyébként mindenhol ingyen kapják az oltást - szögezte le.

Székely Tamás elmondta azt is: a legfrissebb adatok szerint a beoltottsági arány már elérte a 21-22 százalékot, azaz az embereknek nagyjából ötöde már megkapta az újinfluenza elleni védőoltást. A kismamáknál feltehetően ez az arány nagyobb, ám erről konkrét adatok nincsenek.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra