553 újszülött halt meg tavaly Magyarországon

Minden idők legalacsonyabb csecsemőhalálozási értékét mérték az orvosok tavaly: 553 újszülött halt meg. A statisztikák szerint főként a koraszülötteknél csökkent a halálozási arány. Szakemberek egy keddi konferencián arra hívták fel a figyelmet, hogy a koraszülött csecsemők szülei kérjék gyermeküknek az úgynevezett RSV oltást, ez a légúti betegség ugyanis melegágya lehet több súlyos betegségnek is, amelyek kórházi kezeléshez vezetnek. A világon évente 2 millió újszülött hal meg, közülük 600 ezret meg lehetne menteni, ha a fejletlen országokban jobb lenne az orvosi ellátás - állapítja meg egy kedden közzétett tanulmány.

Tavaly 553 újszülött gyermek halt meg itthon, ez 5,6 ezreléke az összes születésnek - ismertette a számokat Balla György, a Magyar Perinatológiai Társaság elnöke egy keddi konferencián. Mint mondta, ez minden idők legalacsonyabb halálozási értéke és már megközelíti az Európai Unió fejlett országaiban mért adatot. A statisztikák azt mutatják, hogy elsősorban a koraszülött csecsemők halálozási aránya csökkent, az országban működő 21 újszülött intenzív osztálynak köszönhetően. Balla György hangsúlyozta, hogy ma már egy 32. hét előtt 1500 gramm alatti súllyal világra jött gyermeknek 83 százalékos esélye van arra, hogy egészségesen hazamehet.

Balla György a hangsúlyozta azt is, hogy fontos a koraszülött gyermekek óvása például az úgynevezett RSV ellen. Ez egy légúti betegség, amely a legkisebbekre a legveszélyesebb és az őszi, téli hónapokban okozhat járványt. Főként a terhesség 28. hete előtt kis súllyal világra jött csecsemőket veszélyezteti. Tavaly óta itthon már védőoltással lehet ez ellen védekezni - a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülők kérjék ezt. A vakcinát csak kórházi körülmények között lehet beadni és a 28. hét előtt született csecsemőknél az Egészségügyi Minisztérium finanszírozza.

Az elmúlt RSV szezonban, azaz tavaly tél és idén tavasz között 125 kisgyermeket oltottak be a vakcinával és közülük mindössze 24-nél regisztráltak valamilyen légúti betegséget. Csecsemőhalál pedig egyáltalán nem volt - részletezte Szabó Miklós, az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött Intenzív Osztályának vezető főorvosa.

Egy másik hír szerint a világon évente 2 millió újszülött hal meg, közülük 600 ezret meg lehetne menteni, ha a fejletlen országokban jobb lenne az orvosi ellátás - állapítja meg egy kedden közzétett tanulmány. A fejlett országokban a nők többsége szakképzett segítséggel szül. Az újszülött-halálozások 99 százaléka olyan szegény afrikai és ázsiai helyeken történik, ahol kevés az orvos, az orvosi felszerelés és berendezés.

A konferencián bemutatott jelentés szerint évente 1,02 millió gyerek születik halva, és csaknem ugyanennyi, 940 ezer veszti életét nem sokkal a születés után komplikációk miatt. Az újszülött-halálozások egy részét meg lehetne előzni akkor, ha megfelelő közlekedés állna rendelkezésre a falvakban, hogy a szülő anyát szükség esetén gyorsan kórházba lehessen szálltani. A középszintű egészségügyi dolgozókat meg kellene tanítani a császármetszés végrehajtására és a nem lélegző újszülöttek újraélesztésére. Ez már jó eredményeket hozott Etiópiában, Malawiban, Mozambique-ban és Tanzániában, hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.

Nagy szerepet játszik a szülési halálozásokban az orvoshiány. Azokban az országokban, ahol a világ újszülött-halálozásának 77 százaléka történik, a világ 8 millió orvosának csak 12 százaléka dolgozik, és ők is jobbára a városokban. Az afrikai kórházban született újszülötteknek csak egyötöde kaphat szakképzett segítséget, szükség esetén újraélesztést. A Save the Children egy hétfői jelentése szerint a csecsemőhalandóságot mindössze 40 millió dollárból lényegesen lehetne csökkenteni, mert a kisgyerekek nagy része többnyire olyan betegségben ha meg, amelyet könnyen lehetne gyógyítani.

(Független Hírügynökség)

Oszd meg másokkal is!
Mustra