A terhesség alatti dohányzástól asztmás lehet a gyerek

pregcig

A terhesség alatti dohányzás sokszorosára növelheti annak kockázatát, hogy az újszülöttnél asztma alakul ki a későbbiekben - állítja egy svéd tanulmány, amelyet az Európai Respirációs Társaság Bécsben zajló éves konferenciáján hétfőn hoztak nyilvánosságra. Az asztma kialakulásának kockázata nagy forgalmú utak környékén született gyerekeknél is megnő, mert már az anyaméhben olyan szennyeződés éri őket, amely genetikei elváltozásokat okoz - erről év elején számoltak be amerikai kutatók. Tavaly olyan vizsgálati eredmények láttak napvilágot, melyek szerint a terhességi stressz is okozhat asztmát. Egy holland tanulmány pedig azt mutatta, hogy a kismamák túlzott mogyorófogyasztása is lehet oka a gyerek későbbi asztmájának.

Anders Bjerg, a svédországi Norrbotten központi kórházának munkatársa kollégáival 1996 és 2008 között 3400 gyereknél vizsgálta az asztma megjelenését.

Megállapították, hogy a dohányzó kismamák gyerekei átlagosan 211 grammal kisebb tömeggel születtek, mint a nemdohányzó anyák babái. A dohányos anyák gyerekei mintegy negyedének (24,3 százalékának) születési súlya nem érte el a 2,5 kilogrammot, míg ez az arány a nemdohányzó nőknél csupán a hatoda, 4,1 százalék volt.

A terhességük alatt dohányzó anyák kis súllyal született babáinak asztmakockázata 23,5 százalék volt, míg a nemdohányzó nők átlagos súllyal világra jött gyerekeinél ugyanez az arány csak 7,7 százalékosnak bizonyult.

(MTI)

Oszd meg másokkal is!
Mustra