A mozgó szemű állatoktól a mágnes-állatkertig

balnak

A Mi micsoda sorozat könyveit nagyon szeretjük: a gyerekek szintjén, mégis élvezhetően adják át például a természettudományos ismereteket és már egészen kicsiknek is kínálnak érdekes és oktató jellegű kiadványokat, amelyek közül néhányat korábban már bemutattunk a Porontyon. A kiadó két dévédét adott ki nemrég, amelyen ismeretterjesztő filmek találhatók. Azt gondoltam, állatbolond gyerekeimet nagyon fogja érdekelni a Bálnák és delfinek, Dinoszauruszok című kiadvány, ám nem sokáig figyeltek oda a vízi állatok bemutatására. A dínókig első körben el sem jutottunk, így is azt vettük észre, hogy a férjemmel kettesben maradtunk a tévé előtt és csak mi néztük tátott szájjal a méretes ceteket.

Pedig kifejezetten tetszett az egyes szakaszok végén található animáció, amelyben egy kérdőjel, egy felkiáltójel és egy pont beszélgetnek arról, mi hangzott el az imént – ezzel jobban rögzítik az információkat a gyerekek szintjén. Így például könnyen megjegyezhető, hogy a szilás cet szilái olyanok, mint a tésztaszűrő, ennek segítségével szűri ki a tengervízből a táplálékot.

foci

A másik új ismeretterjesztő dévédé inkább fiúknak szól, az autókat, repülőgépeket és léghajókat mutatja be. Két lányomat a legkevésbé sem érdekelte a film, de hasonló korú kisfiúk biztosan odáig lennének tőle. És ha már kisfiúk: a Focikönyv című kötettel szintén le lehet venni őket a lábukról, a szabályok ismertetésén kívül rejtvények, játékok és felhajtható fülecskék teszik számukra szórakoztatóvá a könyvet. Talán a fiús anyukáknak is mond újat a kiadvány, így például nem fognak beégni, ha a gyerek megkérdezi, mi az a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupa és apa előtt is lehet villogni a frissen szerzett tudással.

Bálnák és delfinek, Dinoszauruszok dvd – 1870 Ft
Repülőgépek és léghajók, Autók dvd - 1870 Ft
Focikönyv – 2450 Ft

Tessloff és Babilon Kiadó, 2009.

pogo

A nyári szünet utolsó hetét mivel is lehetne eltölteni, mint az iskolára készülni? Beszereztem egy jó pár foglalkoztató füzetet, speciálisan iskolaelőkészítő feladatokkal. Az 500 szórakoztató játék című könyvben rengeteg játékos feladat található: van, amit a középső csoportos óvodás lányom is meg tud oldani és olyan is van, amelyhez már írni-olvasni is tudni kell. Az előkészítő gyakorlatok - Számok című kiadvány egy 32 oldalas füzet, amelyben számolási feladatok találhatók, a gyerekeknek ismerniük kell a számokat és le is kell tudniuk írni őket egy-egy feladatnál. A Tanulj szórakozva Pogóval: Ellentétek című könyvben egy kenguru tanulja a formákat és színeket valamint az ellentétpárokat. A feladatok a kicsi-nagy, rövid-hosszú, tele-üres, sok-kevés, magas-mély, alatt-fölött és kint és bent ellentéteket tanítja meg játékosan a gyerekeknek, szerintem inkább kisebb ovisoknak való. A Tanuljunk megfigyelni! című kötetben arra hívják fel a gyerekek figyelmét, hogy megtanulják alaposan megfigyelni a körülöttük lévő dolgokat, hogy észrevegyék az apró különbségeket. A füzetben logikai és rajzkészséget fejlesztő feladatok vannak és 4-6 éveseknek ajánlják őket. Végül a Fáncsi nagy foglalkoztatókönyvét ajánlom, amelyet ovis lányom kapott, neki való érdekes feladatokkal és színes matricákkal van tele, órákat képes a könyv fölött tölteni és megoldani a feladatokat.

Christian Vandendaele: Előkészítő gyakorlatok (számos) - 799 Ft
Christian Vandendaele: 500 szórakoztató játék - 1499 Ft
Emanuela Carletti: Tanuljunk megfigyelni! - 799 Ft
Christian Vandendaele: Tanulj szórakozva Pogóval: Ellentétek - 599 Ft
Peter Curry: Fáncsi nagy foglalkoztatókönyve - 999 Ft

Alexandra Kiadó, 2009.

oltozteto

Lányaim legújabb kedvencei a mágneskönyvek, amelyek strapabíró vastag lapokkal és több mágnes kiegészítővel (amelyeket könnyű elhagyni) rendelkeznek. Az Öltöztető című könyvben 24 db mágnes van, amelyekkel tetszőlegesen öltöztethetők az oldalakon található emberek. Mindegyik oldalon más-más külsejű, foglalkozású és különböző dolgokat művelő ember van, elsődleges feladat megkeresni a tevékenységükhöz illő ruhadarabokat és felöltöztetni őket. Az Állatkert című könyvben pedig 16 állat mágnesfiguráját helyezték el, amelyekkel a kemény oldalakon található kifutókat kell benépesíteniük a gyerekeknek.

A legkisebbeknek az Ujj-bújócska sorozat Kotka tyúkanyó című minikönyvét ajánlom, középen egy lyukkal, amelyben egy plüsstyúk feje található. A tyúkfejbe hátulról dugjuk bele a mutatóujjunkat és miközben olvassuk az oldalakon található Karafiáth-versikéket, ujjbábként használva el is játszhatjuk, mit csinál Kotka, a tyúk. Egyéves kortól ajánlott.

nagyszemu

Végül egy másfél éves kortól ajánlott könyvről ejtenék szót: az Állatkert című kartonkönyv érdekessége, hogy egy hatalmas műanyag szempár található a könyv közepén, amelyben mozgatható szemgolyók vannak. Lapozáskor a szem marad a helyén, ám minden oldalon más állathoz tartozik: az oroszlántól kezdve a majmon keresztül a papagájig sok állat szemét mozgathatja a gyerek, anya pedig közben felolvashatja – vagy együtt kitalálhatják, mit csinál épp az állat a képen.

Mágneskönyv - Öltöztető - 1990 Ft
Mágneskönyv - Állatkert 1990 Ft
Ujj-bújócska: Kotka tyúkanyó - 1570 Ft
Nagyszemű lapozó: Állatkert - 1490 Ft

Tessloff és Babilon Kiadó, 2009.

Oszd meg másokkal is!
Mustra