Jövő héttől gyerekeken is tesztelhetik a H1N1 elleni vakcinát

Egyelőre semmi jele annak, hogy bármilyen mellékhatást okozna a H1N1 elleni vakcina – közölte az MTI-vel az a pilisvörösvári háziorvos, aki augusztus 14-től kezdődően több mint kétszáz felnőtt önkéntesnek adta be az Omninvest Kft. által gyártott szérumot. A cég szóvivője szerint a jövő héten elkezdődhet a gyermekek oltása.

Tamás Ferenc háziorvos elmondta: az új influenza elleni vakcinával beoltottak rendelkezésére bocsátott, éjjel-nappal hívható telefonvonalon eddig mindössze hárman jelentkeztek, ám ők sem valamilyen szövődmény, vagy mellékhatás miatt. Arra voltak kíváncsiak: beszedhetnek-e bizonyos gyógyszereket anélkül, hogy a két szer együttes jelenlétének káros hatása lenne.

Tamás Ferenc szerint az első adag vakcina beadásától számított tíz napos időtartamot figyelembe véve biztató az eddigi eredmény, ám a végső megállapítások csak 3-4 hét múlva, az úgynevezett folyamatos "monitorozás" (rendszeres kikérdezés-ellenőrzés, illetve kontroll vérvétel) eredményeként vonhatók le.

Németh Zsolt, az oltóanyagot gyártó pilisborosjenői Omninvest szóvivője elmondta, hogy gyártóként nem vesznek részt a humán klinikai vizsgálatokban, mert független forrásnak kell megerősítenie, hogy az oltóanyag hatékony és ártalmatlan.

A szóvivő tudomása szerint leghamarabb vasárnap, de a jövő héten mindenképpen megkezdődhet a gyermekek úgynevezett klinikai vizsgálata is, szintén önkéntes alapon. Az önkéntesség ez esetben azt jelenti, hogy a szülő döntheti el, megkaphatja-e gyermeke az új influenza elleni vakcinát. Abban az esetben, ha a korának megfelelően tájékoztatott gyermek tiltakozik az oltás ellen, még a szülői beleegyezés ellenére sem vonják be őt a klinikai vizsgálatba - közölte Németh Zsolt.

Székely Tamás egészségügyi miniszter augusztus 5-én jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében összesen hatmillió vakcinát fognak beszerezni, ebből az Egészségügyi Világszervezet (WHO), továbbá az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) útmutatásainak megfelelően a lakosság 40 százaléka oltható be. A tömeges oltások várhatóan októberben kezdődhetnek.

(MTI)

A terhes nők, az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegek kapjanak elsőként védőoltást az új influenza ellen - ezt javasolták kedden az Európai Unió 27 tagállamának szakértői. A gyerekek nem szerepelnek a prioritási listán. Az AFP francia hírügynökségnek csak annyit mondott egy EU-bennfentes, hogy a gyerekek lekerültek a listáról, de magyarázattal nem szolgált, írja a Független Hírügynökség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra