Milyen gyakran fényképezed a gyerekeidet?

Milyen gyakran fotózod a gyerekeidet?

A múltkor születésnap volt nálunk. Nem kerek évforduló, de nevezetes esemény, kisebb „mérföldkő", amikor az ember mindig megáll egy pillanatra, és ebből az alkalomból én is elméláztam egy kicsit a családi fényképek felett. Itt van rögtön a legeslegelső kép a lányomról, az először és egyben utoljára akkor használt csodaszép régi pólyában, melynek ezer fodrát és csipkéjét oly végtelen türelemmel és szeretettel vasalgatta az édesanyám az első lányunokája hazaérkezésére. Aztán sorban a sok-sok fotó egyre gyarapodó számú születésnapi gyertyákról, óvodai ünnepségekről, utazásokról, az első iskolai tanévnyitóról, nevezetes eseményekről, de leginkább olyan „semmi különös" hétvégi kirándulásokról, közös biciklizésről vagy csak úgy. Kizárólag amatőr fotókkal vannak tele az albumok és most már a laptop memóriája, műtermi kép egyetlenegy sem készült rólunk. Valahogy soha nem éreztük szükségét, hogy profi fotós előtt is pózoljunk, sokkal természetesebbek az itt-ott kicsit suta, néhol rosszul beállított vagy rosszul exponált, de saját kezűleg készített képek.

Valószínűleg nem lógunk ki a nagy szürke átlagból azzal, hogy a nevezetes családi eseményeken mindig előkerül a fényképezőgép, persze máskor is, csak ritkábban. Vannak persze kuriózumok a világban, a múltkor például olvastam egy kétgyerekes édesapáról, aki eddig egyetlen napot sem hagyott ki, hogy dokumentálja gyerekei fejlődését. Ez pedig - tekintve, hogy nagylánya 12 éves, kisfia pedig 10 éves - máris sok ezer fotót jelent, melyek több száz albumot töltenek meg. A fényképek kisebb része örökít meg valami kivételes eseményt, többségük csak azért készült (többnyire a reggeli iskolába indulás előtt vagy ebéd közben), hogy ne szakadjon meg a mindennapos kronológiai sor.

A büszke apuka ráadásul nem elégszik meg azzal, hogy a kanapén maga lapozgatja az albumokat, hanem a gyerekek képét minden lehetséges közösségi oldalon és fórumon közkinccsé teszi, sőt saját internetes oldalt is működtet, kizárólag a gyerekekről készített családi fényképek közzétételére. A kínálat bőséges, a Daily Mail cikkének megjelenése idején állítólag egészen pontosan 8572 fénykép volt a honlapon.

A gyerekek számára mára már kissé kínossá vált apuka hóbortja, és úgy nyilatkoznak, hogy bár szívesen nézegetik saját régi fényképeiket, de úgy tervezik, hogy előbb-utóbb véget vetnek fényképezőgép előtti mindennapos pózolásnak. Az apát ez látszólag nem zavarja, és egészen addig továbbra is naponta készít legalább egy fotót mindkét gyerekről, míg saját lábukra nem állnak és el nem költöznek a szülői házból. Bízik benne, hogy bár a gyerekek most még felesleges és kényelmetlen macerának tartják apjuk mániáját, felnőve már értékelni fogják a minden egyes napjukat megörökítő rengeteg képet.

És ti milyen gyakran veszitek elő a fényképezőt?

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek