Hétvégi programok: A gyerek a világ közepe

Mostanában sokat gondolkodom azon, hogy mennyit változott a világ, mióta én voltam gyerek. Amikor először vittem a saját gyerekem a mai értelemben vett klasszikus játszóházba, egyszerűen csak tátva maradt a szám. Álltam bénultan, hogy „apám, ilyen is van” és nem tudtam betelni a sok kikészített játékkal.

progaj

Az elmúlt évek alatt aztán hozzászoktam ehhez a mindenhonnan áradó ingerhez, játszóházak, gyerekprogramok, fesztiválok, játékkuckók, ha magam körül szétnézek, szinte a gyerekekről szól a világ, s én csak tolom rendezvényről rendezvényre, programról programra a gyerekeimet. Azt pedig csak remélni tudom, hogy felnőtt korukra is marad elég program, hogy jól érezzék magukat, a hét találmánya tehát a felnőtt játszóház. S hogy mi lesz benne, mindenkinek a fantáziájára bízom.

BUDAPEST

T-Home Gyerek Sziget

A szárnyaló fantázia, az önfeledt játék, a lenyűgöző előadások helyszíne lesz ezen a hétvégén is a Hajógyári Sziget. A T-Home Gyerek Szigeten feltűnik majd Mátyás király, s lesznek fenevadak az utcán, de ezektől nem kell majd megijedni. Ezen a héten is lesz Ökocsiga Játszóház, az ifjú természetvédők kedvenc helyszíne, de az érdeklődők az Erdő-mező Műhelyben varázsolhatnak terményekből mindenféle csodalényeket. A Vándor Vurstli színpadán ezen a hétvégét Róka Móka Mesetárából Mátyás király mesék bújnak majd elő, de lesz itt Paprika Jancsi és mese a jó gyerekről valamint a hétszínű búzaszemről. A T-Home Nagyszínpadon e hétvégén - egyebek mellett – Kolompos koncerttel, a Kelekótya „Ecc, pecc” című gyermekműsorával, valamint a Harlekin Bábszínház „Csillagbajusz” c előadásával várja a Gyerek Sziget apraját és nagyját. A Jövővár Pályázat fennállásának 10. évfordulóján, az ünnepélyes díjátadó ünnepségre idén a Kaláka együttessel karöltve a T-Home Gyerek Szigeten kerül majd szombaton, a Nagyszínpadon 14 órai kezdettel. A zenekar a T-Home Gyerek Szigettel karöltve különdíjakat is felajánlott a gyermekrajz pályázaton indult óvodások és iskolások részére, biztosítva ezzel, hogy a gyerekek öröme is a lehető legnagyobb legyen. A programok mindkét napon 10-18 óráig tartanak.

Ludwig Múzeum (Művészetek Palotája)

Szombaton, 10:30 órától Családi Délelőtt lesz a múzeumban, ahol múzeumpedagógusok segítségével nem csak a kiállítások alkotásaival ismerkedhetnek meg a gyerekek, hanem maguk is aktív résztvevői lehetnek a programnak, alkothatnak. Amíg a gyerekek jól szórakoznak, a felnőttek sem fognak unatkozni, ők is bejárhatják a múzeumot.

Gödör Klub

Vasárnap, 16:00 órakor Karaván Família táncház és énektanítás lesz gyerekeknek az Athe Sam!" - Roma Összművészeti Fesztivál keretében.

VIDÉK

Törökbálint

A Munkácsy Mihály Művelődési Házban június 14-én vasárnap Afrika Nap lesz. A megnyitó 16:00 órakor kezdődik, ezt pedig élménybeszámoló és kötetlen beszélgetés követi. Lesz madagaszkári zene, dob show, valamint filmvetítés, gyerekeknek pedig plakátkészítés és tudáspróba.

Pécs

Sétatér Fesztivál lesz Pécsett, a dél-dunántúli régió egyik legjelentősebb nyári kulturális eseménysorozataként színvonalas művészeti produkciókkal és a dóm előtti tér egyedi hangulatával várja közönségét. (forrás: port.hu) A gyerekek vasárnap 16:00 órakor Palya Bea koncertjét láthatják hallhatják, Álom, álom, gyerekkoncert címmel.

Szombathely

"Aki bújt, aki nem..." - IV. Játékfesztivál lesz Szombathelyen június 12-13-ig, a Sportligetben, a Kalandvárosban. A gyerekek kipróbálhatják magukat a helyszínen mindenféle extrém sportban, különféle logikai játékokban, valamint ügyességi vetélkedőkön is részt vehetnek. Pénteken a Zabszalma együttes zenél 17:00 órakor, szombaton pedig Makám koncert lesz 18:00 órai kezdettel.

GYEREKMENTES ÖVEZET

A hétvégén gyerekmentesen részt vettem egy bringatúrán. Az elnevezés azonban téves, mert sokkal inkább túlélőtúra volt, s a második nap már úgy voltam vele, hogy ezer koncertet hallgatok végig egy helyben állva, kilométeres nyakláncokat fűzögetek esőben, szélviharban, mint hogy még egy métert tekerjek. És még azt is felfedeztem, hogy nem akkora flash a gyereknélküliség, mint gondoltam, mert már annyira beépültek az életembe, hogy úgy jó, ha közös a program is. Pénteken egyébként ünnepelünk, mert egy évtized mégis csak egy évtized, R.E. és én kerek 10 esztendeje műveljük a dolgokat hivatásos kereteken belül. Ti jól szórakozhattok a Fesztergom fesztiválon Esztergomban, például pénteken, Tankcsapda koncerten 21:30 órakor, vagy pesten a Zöld Pardonban Neon 20:00 órakor. Ludditák koncert is lesz a Dürer-kertben a Tilos Maratonon, szintén pénteken 22:00 órakor. Vagy, ahol éppen jól esik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek