Védőnők szűrik a méhnyakrákot az országban

nurse

Felkészített védőnők végzik a méhnyakrák szűrést több mint 160 településen június és szeptember között az ÁNTSZ és az Országos Onkológiai Intézet közös programjában. Olyan helyekre jutnak el így a szakemberek, ahol a tapasztalatok szerint nem járnak a nők rendszeresen nőgyógyászati ellenőrzésre. 110 védőnő vett részt képzésben, legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyéből jelentkeztek a programra. Magyarországon körülbelül 500-an halnak meg évente a korai szakaszában gyógyítható betegségben.

A tapasztalatok szerint a kistelepüléseken élők csak ritkán mennek el nőgyógyászati vizsgálatra, így közöttük a leggyakoribb a halállal végződő méhnyakrák. Ezért fontos, hogy ezeken a helyeken is megszólítsák a nőket, illetve, hogy lehetőségük legyen helyben elvégeztetni a vizsgálatot - emelte ki Odor Andrea. Hozzátette: 30 ezer meghívót küldtek ki 25-65 év közötti nőknek, és összesen 22 ezer mintavételt tudnak elvégezni, írja az MTI.

Legtöbb védőnő egyébként Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyéből jelentkezett, de Vas megye kivételével mindenhonnan volt érdeklődő. A tervek szerint folytatódik a program, csaknem száz újabb védőnő szeretne részt venni a képzésben.

Az országos vezető védőnő arról is beszélt, hogy a védőnők feladata a kenet levétele, és a visszaérkező citológiai lelet eredményét is ők közölik a vizsgált nővel. Ha valamilyen betegség gyanúja felmerül, akkor nőgyógyászati szakrendelésre utalják a beteget, és később is figyelemmel kísérik ellátását, számol be az MTI.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos megjegyezte, hogy Európa számos országában már bevett gyakorlat, hogy ezeket a szűrővizsgálatokat a védőnők végzik, így csökken az orvosok leterheltsége. Annak a veszélye pedig nem áll fenn, hogy "elveszik az orvosok kenyerét", hiszen pont olyan nőkhöz próbálnak eljutni a programmal, akik nem látogatják a nőgyógyászati rendeléseket - fogalmazott.

A méhnyakrák elleni küzdelmet 2007-ben egy tévéjátékkal segítette Iványi Marcell rendező, amelyet Egy nő igaz története címmel vetítettek. Bár van, aki szerint mellékhatásokat okoz, hazánkban sok helyen vezették be ingyen a méhnyakrák kialakulásáért felelőssé tehető HPV vírus elleni oltást, többek között Százhalombattán, Szolnokon vagy Hódmezővásárhelyen, de más országokban is bevezették megelőzésképp az oltást.

Oszd meg másokkal is!
Mustra