Hétvégi programok: A gyerekeké az ország

És igen, most végre tényleg gyereknap lesz a hétvégén, s teljes mellszélességgel ünnepelhetjük őket, mert most hivatalosan is illik. Ez persze nem a legszebb megfogalmazása a dolgoknak, azt azonban némiképp tükrözi, hogy nem tudok igazából mit kezdeni ezzel az ünneppel.

gyp

Amíg én voltam gyerek, nem éreztem a nagy felhajtást körülötte, őszintén szólva nem is érdekelt nagyon, mondjuk annyira, mint a nőnap. Azt se nagyon értettem, hogy minek ilyenkor ajándék, valaki kapott, valaki nem, még családon belül sem volt egyetértés a dologban.

Aztán a két gyerekkel együtt változom én is és már, mint rengeteg mindent egészen máshogy látok. Hogy minden nap gyereknap, körülbelül akkora csúsztatásnak érzem, mint a minden nap nőnapot, vagy a minden nap anyák napját. Mióta látom a két kis okostojáson, hogy mekkora szeretettel és örömmel készülnek az anyák napjára, ahogy dugdossák a nagy gonddal elkészített ajándékaikat és izgulnak, hogy vajon örülök-e neki, meg a versüknek, azóta komolyan elgondolkodom, hogy miért nincs az oviban gyereknapkor szülői műsor, nekik.

BUDAPEST

Művészetek Palotája

Az évek óta rendszeresen megrendezett Cifra Palota elnevezésű, interaktív gyerekprogramja ezen a hétvégén különleges meglepetésekkel várja gyereknap alkalmából az ünnepelteket. A látogatók játékos formában szerezhetnek ismereteket az adott témáról, de kipróbálhatják magukat kézműves tevékenységekben is, néptáncokat tanulhatnak, és ha éppen úgy tartja kedvük, akár együtt is zenélhetnek a fellépő művészekkel. Vasárnap 10:00 órától 15:00 óráig várják a gyerekeket a szervezők.

Zöld Pardon

Vasárnap tiszteletére, vagyis inkább a gyerekekére, a „Zépé" felkúszott a gyerekmentes övezetből, ugyanis 10:00 órától jobbnál jobb programokkal várják egész nap a gyerekeket. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel immár második alkalommal tart gyereknapot a Zöld Pardon, hiszen nem csak a nagyobbakra, de a kicsikre is gondol a társadalmi szerepvállalás jegyében. A programok közt olyan vidám műsorok szerepelnek, mint Bohóctorna, Interaktív Mese, Szeleburdi Bohóczenekar, bábműsor, valamint különleges foglalkozások is lesznek, papírsárkány készítés-eregetés, kézműves - kreatív foglalkozások, írnokiskola, kincsvadászat, ügyességi játékos versenyek és még sok más színes program. Az esemény díszvendége az UNESCO, a belépés és a programokon való részvétel ingyenes.

Millenáris

A 2009-es évben világszerte megemlékeznek Haydnról, hisz idén ünnepeljük az első bécsi klasszikus halálának 200. évfordulóját. Május 31-én egy gyereknapi „zenemaraton" keretében szeretnék fogékonnyá tenni a legkisebbeket is a szimfóniáiról ismert óriás zenéje iránt, ezért 11 órától ingyenes programokkal várják a családosokat a Millenárison. Fellép majd Halász Judit, az Óbudai Danubia Zenekar és a Sebő-együttes, este pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével egyedülálló zenei kísérletet ad elő Szakcsi Lakatos Bélával. A maratoni zenenap levezetéseként a Budapest Bár lép fel. A Haydn Maraton házigazdája Novák Péter.

Városliget

Nincs gyereknap a liget nélkül, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gyermeknapi rendezvényén 14 ország nagykövetsége illetve kulturális intézete vesz részt. Játékos formában szeretnék megismertetni a gyerekekkel a távoli kultúrákat és szokásokat, illetve tudatosítani bennük azt: a gyerekek a világ minden táján megérthetik egymást. Tavaly összesen csaknem 4-500 ezren látogattak ki az ingyenes rendezvényre, idén is körülbelül ennyi érdeklődőre számítanak a szervezők.

Május 30-31-én számos sportprogrammal, koncerttel, kiállítással és játékkal készülnek a szervezők. Lesz arcfestés, kézműves foglalkozás, kötélhúzás valamint a biztonságos internethasználattal kapcsolatban is hasznos információkkal szolgálnak a gyerekeknek, valamint lesz Kolompos és Makám koncert is.

Gyermekvasút végállomás

Hagyományos Gyermeknapi programokkal várja Hűvösvölgyben a gyerekeket a Gyermekvasút és a Gyermekvasutasokért Alapítvány. Egész nap vidám programokkal szórakoztatják a gyerekeket az állomás előtti téren, 12:00 órakor az MR-1 Kossuth Rádió Vacka Rádió című gyermekműsora tart koncertet. 13:00 órától Lola énekel, 16:00 órától pedig az Animal Cannibals, a Gyermeknap a Gyermekvasúton című rendezvények visszatérő vendége koncertezik.

Csepel Plaza

Vidám gyereknapi forgatag várja a családokat május 30-án, szombaton egész nap a Csepel Plázában. Izgalmas játékok, előadások, egyéb programok színesítik a napot: a Budapest Színház előadásában Ludas Matyi története elevenedik meg a színpadon, a régi korok vetélkedőjén lehet madzagra lógatott lángost enni szigorúan hátra tett kézzel, illetve várják a szervezők gyermekek, és szüleik, nagyszüleik jelentkezését a „Kire ütött ez a gyerek?" elnevezésű fotópályázatra. És ami még mind-mind várható: gyermekrajz verseny, kézműves foglalkozás, arcfestés, légvár, bohócok, táncosok, akrobaták, tombola, fodrász- és a divatbemutató.

VIDÉK

Szentendre

Május 31-én és június 1-én idén is megrendezik a szentendrei Skanzenben a Pünkösdi Játékokat, amire az utcaszínházi műfaj legelismertebb és legkedveltebb képviselőit, a hazai és nemzetközi fesztiválokon rendszeresen fellépő önálló művészeket és együtteseket hívta meg a múzeum.
A csűrökben, udvarokon színes programot láthatnak a látogatók a vidéki élet zsánerképeit megjelenítő népszínművek, a rögtönző színjátszásra épülő vásári komédia és a nagy múltú magyar bábjáték hagyományaiból. Ismét felelevenedik a látogatók bevonásával a Pünkösdhöz kapcsolódó népszokás:a pünkösdölő és pünkösdi királyválasztás.
Az utcaszínházi fesztivál hátterét Magyarország második legnagyobb, mintegy 100 kézműves résztvevőt felvonultató kirakodó vására adja, amelyen valamennyi megye népművészeti egyesületei képviseltetik magukat. Kaphatók lesznek itt szőttesek, ruhák, cserépedények, fából készült játékok és konyhai eszközök, kosarak, koszorúk, gúzsok, bőrből készült szíjak, táskák, lábbelik, kupák, merített papír, gyapjútermékek, réz-, gyöngy-, bőr-, fa- és csontékszerek, népi hangszerek, aszalt szilvalekvár, birsalmasajt, mézeskalács, perecek.

Csömör

Csömöri Falunapok lesznek május 29-től 31-ig, Four Fathers-el, Csík zenekarral, Kormorán együttessel és megannyi sport programmal. A szervezők utcabállal is készültek a vidám látogatók szórakoztatására.

Pécs

A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében címmel május 29. - 2009. június 1 között a Séta téren felejthetetlen háromnapos rendezvény lesz, mely során számtalan fellépő szórakoztatja a kézművesség iránt rajongó látogatókat. Lesznek bábelőadások, táncbemutatók, kézműves kiállítás, valamint országos kézműves bál is.

Miskolc- Diósgyőr

Május 29-től 31-ig a középkori mesevilághoz kapcsolódó programsorozattal várják a gyerekeket, a Diósgyőri várban ugyanis Gyereknapi Mesés Várjátékok lesznek. Lesz bajvívás, lovasbemutató és íjászkodás is.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Nem szép ilyet ajánlani egy ajánlóban, de szerintem most ne menjetek gyerek nélkül, mert nem ildomos. Menjetek inkább moziba együtt, ha a gyerekek már kompatibilisek a zárt vetítéssel. A sokak által cikizett Hannah Montana film például meglepően kedves a tévében néha elkapott sorozathoz képest. Nem árad belőle az a rózsaszín cukor, mint egyéb kamaszoknak szóló filmből, egy egyszerű lány nem egyszerű történetét meséli el, s megpróbál normál értékeket közvetíteni. Bár fanyalogva ültem be rá az alig használt kilencéves kérésére (egyik csütörtöki lányos napunkon történt, hát belefért), igen kellemesen csalódtam benne.

Az Egy éjszaka a múzeumban 2 című film is határozottan szórakoztató volt, még a négyéves fiamat is lekötötte, igaz, a délelőtti sűrű programot egy félórás hunyással kellett kompenzálni. Igazán látványos megoldásokkal szórakoztat minket a film, s még az sem nagy probléma, ha esetleg nem láttuk az első részt, nekem nem okozott törést.

Oszd meg másokkal is!
Mustra