Hétvégi programok: Már majdnem gyereknap

Bár még csak jövő hétvégén lesz gyereknap, az ország egy emberként ünnepeli már ezen a hétvégén is a kölköcskéket, s annyi rendezvényt járhatunk végig, mint égen a csillag. Pedig, közel sem biztos, hogy a gyereknek azzal teszünk jót, ha hétvégén is elcipeljük valahová, lehet, hogy ez csak a mi lelkünknek jó. Egy közkedvelt mesekönyv egyik fejezete például a „csináljunk semmit!” több oldalon keresztül be is mutatja, a végső következtetése pedig az a történetnek, hogy semmit csinálni tulajdonképpen szórakoztató, sőt, a rohanó hétköznapokból határozottan üdítő.

Előfordulhat tehát, hogy sokkal jobban fog szórakozni a gyerek velünk, mintha megfuttatjuk a réten az ötven fokban száz másik izzadó gyerekkel és kétszer ennyi szülőjével. Nálunk például mostanában a legnagyobb szórakozást az jelenti, hogy a szomszéd gyerekekkel csőpostáznak. A két család közel fél tucat gyerek kis része tud csak írni, ezért javarészt rajzok jönnek-mennek egész nap, valamint a kerítésen keresztül cserélik ki tapasztalatukat és véleményüket a világról, ha éppen nem mehetnek át a másikhoz játszani. Hogy milyen izgalommal töltheti el a gyerekeket ez, s hogy mekkorának képzelik a mi kis mikroklímánkat, ebből a beszélgetésből is jól látszik:”Mi történt a térdeddel Andris?””Bevertem, amikor az erdőben a Gizivel beszélgettem.”

  BUDAPEST

Marczibányi Téri Művelődési Központ

Ismét jelentkezik a havi rendszerességgel megrendezett baba- és gyerekruha vásár, ami inkább a maminak okoz kikapcsolódást és egy szezonra való több váltás jó állapotú ruhát. Ha jó az idő, a börzét az udvaron rendezik meg.

Tűzraktér

A szervezők Gyermek Majálissal kedveskednek a gyerekeknek, játszóházzal és kézműves foglalkozással, ahol agyagozhatnak, bábokat készíthetnek az ügyes kezek, valamint festhetnek. A kreatív foglalkozásokon kívül, látványos akrobatikus és zsonglőr előadást, valamint gyerekszínházi előadást is láthatnak a gyerekek.

Csepel, Mahart Szabadkikötő SE

A III. Csepeli Gyerekmajális rendezik meg Csepelen, ahol vidám tánc- és sportbemutatókkal készülnek a szervezők a közönség szórakoztatására. A gyerekek a Kakaóklubban kézműveskedhetnek, valamint a Csillaggyerek játszóházban lufihajtogatás és arcfestés is lesz. Az egészségsátorban nem csak egészséges életmód tanácsadáson vehetünk részt, hanem vérnyomásmérésre és elsősegélynyújtásra is van lehetőség.

Csekovszky Árpád Művelődési Ház

Ligetfesztivál lesz 10:00 órától a Művelődési Házban családi vetélkedővel, bogrács főzőversennyel, bábelőadással, valamint a helyi óvodások bemutatkozó előadásával. A sok fellépő közül 18:00 órakor Zorall koncert lesz, valamint estig utcabál a vidám vendégeknek. S hogy a hangulat is igazán jó legyen, vásári portékát is hazavihetünk a kirakodóvásárról.

Terézvárosi Majális

A Templom téren már péntektől kezdődnek a programok, s egészen vasárnap estig tart a rendezvény. A fellépők között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium fúvósai mellett számos előadócsoportot láthatunk a musicaltől, magyar nótától egészen a cigányzenekarig. Ezen kívül nem csak színházi előadásokat nézhetnek meg az érdeklődők, hanem cirkuszi előadáson is szórakozhatnak.

Közlekedési Múzeum

Vasárnap 11:00 órától Reneszánsz Családi Vasárnapok néven remek programmal várják a látogatókat a Közlekedési Múzeumban. A gyerekek ügyességi játékokban, makettkészítésben, memóriajátékokban próbálhatják ki magukat, valamint kötetlen alkotómunkán vehetnek részt a legkisebb zsenipalánták.

Budai Vár, Nagyszínpad

Vasárnap ismét örülhetnek a gyerekek, mert Levente elhozza nekik a Kolompost, a Miénk a vár című előadásával együtt. A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál keretében 13:30 órakor lép fel az együttes kicsik és nagyok örömére egyaránt.

VIDÉK

Szeged

A Dugonics téren vasárnap 10:00 órától mazsorett-bemutató lesz , majd 11:00 órától Alice Csodaországban című előadást tekinthetik meg a nézők a Holle anyó Színház előadásában. A programot 17:00 órakor Gryllus Dániel, Három székláb című gyermekműsora zárja.

Egyek

Szombaton és vasárnap a Kálvária dombon 10:00 órától színes gyermekprogramok várják a látogatókat. A Pöcök Egyesület szervezésében nem csak játszóházazhatnak a kisördögök, hanem kézműveskedhetnek is, valamint társasjátékozhatnak és kipróbálhatnak mindenféle érdekes ügyességi játékot.

Debrecen

Az Újkerti Közösségi Házban szombaton gyermeknapi családi délutánt rendeznek a szervezők 14:30 órától.. A programok között lesznek bábelőadások, kézműves játszóház, táncbemutatók, játékos ügyességi versenyek és mindenféle meglepetés programok is.

Gyál

A Közösségi Ház és Városi Könyvtárban szombaton a gyerekek és felnőttek örömére egyaránt, a 100 Folk Celsius együttes lép fel 18:00 órától.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Szombaton egészen szervezetlenül és váratlanul rám szakadt egy görbe este. Igaz, hogy önszántamból beleszaladtam a sofőrködésbe, de végül is nem bánom, így is alig tudtam a hajnali hármas hazatérést kiheverni. Ráadásul igen tartalmasan töltöttük az időt, ugyanis nem dobtuk be a törölközőt az első lagymatag helyen, hanem addig mentünk, amíg nem találtunk valami jót. Ebből kifolyólag olyan stíluskeveredéseken és hirtelen váltásokon mentünk át, hogy csak kapkodtuk a fejünket. Megérintett minket a kortárs iparművészet, a nyolcvanas évek zenéje, vegyítve kis hetvenessel, szétnéztünk a Corvin tetőn, szétizzadtuk magunkat ezer társunkkal a Gödörben Neo koncerten, aztán romkocsmában zártunk. Végül is egy fél évre feltöltöttük magunkat.

Ha ti is szeretnétek egy kicsit kikapcsolódni, a szokásos zöld Pardonos koncertek közül pénteken, a Vad Fruttik tűnik nagyon jónak. Aki szerette az R-GO-t , és szeretné meghallgatni élőben Szikora Robit, az a Városligetben szombaton megteheti, 19:50-kor. Ha lágyabb zenére vágytok, az Alcatraz Clubban Cotton Club Singers koncert lesz 22:00 órakor.

Oszd meg másokkal is!
Mustra