Hétvégi programok: Használjuk a lábunkat is!

Forró hétvégére számíthatunk állítólag, szóval a héten befűtött lakást kiszellőztethetjük, és molymentes helyre csomagolhatjuk a bélelt cuccokat végre. Mert akár kánikula is lehet, már amennyire 27 fok annak minősül. Mi speciel osztálykirándulni megyünk kollektíve, szeretjük, eltekintve attól, hogy legkisebb gyermekünk hamar bedobja az unalmast (viszonylag) és már az első turistajelzés elágazásnál „emelj föl” verzióra kapcsol. Nokedli lábakkal mondjuk, biztosan nem lehet jó egy csapatnyi langaléta alakot követni, szerintem viszont nagy szerepe van ebben az elkényelmesedésben a fenekünk alá szorult autónak. Külvárosi családként persze ez indokolt is lehet, egészségesnek és normálisnak azért egyáltalán nem nevezném. Reggel kocsiba be, sulinál ki, délután kocsiba be, edzésnél ki, vagy boltnál, mozinál, ligetnél, múzeumnál és még sorolhatnám. A négy kerék nem más gyakorlatilag, mint a meghosszabbított lábunk. Mondhatnám, hogy ez úri passzió, de ahogy látom, sokkal inkább átlagosnak mondható, főleg, ha agglomeráción él valaki. A busz, metró, villamos, lassan olyan programmá válik néhány gyereknél, mint a fogaskerekű, s ritka mulatság, ha a nagyi, vagy néha a szülők BKV-s utat szerveznek, csak úgy. Persze felfoghatjuk úgy is, hogy legyen ez a legnagyobb bajunk!

BUDAPEST

Duna Plaza

A bevásárlóközpont május 8 és 31 között Macifesztiválnak ad otthont, amelynek fő attrakciója a több mint 1000 kiállított játékmackó. Emellett - többek közt - macis játékok és kézműves foglalkozások, koncertek, illetve bábelőadások nyújtanak majd kikapcsolódást az érdeklődőknek.

XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat Művelődési Központja

A Hegyvidéki Önkormányzat szervezésében vasárnap, 10:30 órakor a Domi Bábszínház előadásában, A róka, a medve és Palkó című mesejátékot láthatják a gyerekek. Érdemes figyelni a művelődési központ műsorát, mert minden hétvégén akad valamilyen színes program, ahová érdemes ellátogatni a gyerekekkel.

Pozsonyi Pagony

A Pozsonyi Pagony gyerekkönyvkiadó és könyvesbolt másodszorra rendezi meg az Aranyvackor pályázatot, a 2009-es pályázat témája a VÁROS. A beérkezett pályaművekből készült kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeum Bártfai-termében május 7-e és 24-e között tekinthető meg.
Az Aranyvackor kísérőrendezvénye május 9. szombat, 10-12-ig: Színek, formák nyüzsgő városában - kalandozás ecsettel, festékkel, ceruzával, krétával. Aranyvackoros illusztrátorokkal és Paulovkin Boglárka grafikussal a Petőfi Irodalmi Múzeum kertjében, gyerekeknek.

Marczibányi Téri Művelődési Központ

V. Országos Gyermekszínházi Szemle lesz a művelődési központban május 6-12. között, melyen a elmúlt év legkreatívabb, legjátékosabb és legötletgazdagabb előadásaiból láthat a közönség néhány remek darabot. Szombaton 10 órától 17 óráig folyamatosan megtekinthetőek az előadások, vasárnap pedig 15 órakor kezdődik az utolsó, s a teljes szemlén 22 előadás látható összesen.

HuMuSz-Hulladék Munkaszövetség

Szombaton 15:00 órától rendezi meg a HuMusz a Nulla Hulladék Nap című, környezettudatos életre ösztönző programját. A szervezők a rendezvényen keresztül szeretnék tudatosítani már az egészen apró gyerekekben, hogy a környezetünk állapota rajtunk múlik, s nem bújhatunk ki egyenként a felelősség elől. Jelmondatuk, a Teljes élet - nulla hulladék, s rengeteg, a témával foglalkozó tanácsot, praktikát leshetnek el a látogatók. Ezen kívül kézműves foglalkozás, valamint Novák Péter koncert is lesz.

TEMI Fővárosi Művelődési Ház

Vasárnap 10:00 órától Egészségnapot szerveznek a helyszínen babáknak és mamáknak, egészen 17:00 óráig. Nem csak bababarát és egészséges termékekkel ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem kézműves foglalkozás és játszóház is rendelkezésre áll majd a művelődési házban.

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Az Amator Artium - azaz „a művészet szerelmesei”, Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat kerül megrendezésre a hazai nem hivatásos alkotóművészek felmenő rendszerű megmérettetése. A rendezvénynek a gyermekeink egyik kedvence, a Mezőgazdasági Múzeum ad otthont. Pénteken nyit a tárlat, sokáig lesz lehetőség a megtekintésére. Kiállítók közt szerepel kedvenc babakészítőm, immár saját weboldallal http://www.fajankok.eoldal.hu/.

VIDÉK

Veszprém

Szombaton és vasárnap a Várban és az Óváros téren Gizella-napok lesznek színházzal, lovaglással, vásári forgataggal, valamint rengeteg zenével és a középkori hangulat felidézésével.

Debrecen

Vasárnap 10:00 órakor Alma koncert lesz, kicsik és nagyok örömére egyaránt.

A Nagyerdei Kultúrparkban a Madarak és Fák hete keretében, előre bejelentkezett csoportoknak tematikus foglalkozást tartanak a témában.

Diósgyőr

A Diósgyőri várban Középkori Minifesztivál lesz, ráadásul nem is olyan „mini” időintervallumban, április 5-szeptember27. között, minden vasárnap délelőtt 11:00 órától délután 15:00 óráig.

Csömör

A Petőfi Művelődési Házban a Piroska és a farkas című Tánc-mese lesz látható a közönség számára. A mindenki által ismert mese, különös táncmozdulatokkal elevenedik meg a színpadon.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Az Erzsébet téren EU Utcafesztivál lesz szombaton, s bár gyerekmentes program kéne ide, azért egy kis Kaláka (14:30) koncertet becsempészek, hátha. Este pedig PUF koncert lesz, 20:30-as kezdettel.

Az A38 Hajó Kerekes Band koncert lesz, szerintem nagyon jó zenét játszanak, érdemes meghallgatni őket szombaton, 21:00 órától.

Ha igazán jó blues zenét szeretnétek hallani, akkor menjetek el a Gödörbe vasárnap Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers koncertre, ahol 21:00 órától elevenítik fel a bebup (emlékeztek Kerouac Dean Moriarty-jára, aki megőrülve rázta a fejét Amerikán keresztül-kasul), a roma swing és a fekete ritmusok. És különben gyerekmentesen olvassatok, helyettem is. Bár egészen belenyugodtam, hogy majd csak nyugdíjas koromban fogok legközelebb 2 oldalnál többet olvasni egyszerre, de remélem, nektek sikerül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra