Hétvégi programok: közmunka vagy kultúra

Igazán remek programra hívom fel, így elöljáróban a figyelmet, s invitálok meg minden kedves közmunkára alkalmas és éhes személyt. Ha kinézek az ablakunkon, nem látok egyebet, mint kesze-kusza ágakat, valamint éppen lehullani készülő leveleket, ami persze sokkal jobb, mintha a szomszéd tűzfal lenne, viszont munkáért kiált, több ezer lehullott levél haverjával együtt. Azt hiszem, ez a feladat túlnőtt rajtunk, s idén ősszel falevélbe fulladunk. Ha valaki kertes házra vágyik, mindenképpen olvassa el a bekezdésemet, így örömmel spórol még néhány hónapot, ugyanis ilyenkor nem annyira fani a helyzet. A munka ugyanis naponta újra generálódik és szélmalomharc az egész folyamat. Az egész kutyaszar-vadászattal indul a térdig érő avarban, ami a ködtől és a taknyos időtől guszta kis massza lesz. Ez kihagyhatatlan, mert a kölykök imádnak rohangálni, de a cipőre ragadt kulánál gusztustalanabb nincs, főleg, ha szétkenik a kerámián és a cipőmön. Természetanyánk meg jókat röhög, nem hiába olvad bele a kaki az avarba színvilágilag. A munka gereblyézéssel folytatódik. Win jó munkásember, ez látszik is a tenyeremen, lassan ebédidőben is csak bicskát rántok, hogy felnyessem a serclit a szalonnához, a vízhólyagjaimat meg jól megköpködöm. Egyszóval, egy tehén méretű kutyával (plusz két tehén méretű kutyával, aki a szomszédból hozzánk jár szarni), ingyen trágyát biztosítunk, valamint pálinkás, gereblyézős programot, aki ki akar szakadni a természetbe. Ha vagytok olyan puhányok, hogy ezt kihagyjátok, csattintsatok a tovább gombra!



BUDAPEST
Nemzetközi Babahordozó Hét
Bezony, ilyen is van már! Méghozzá november 12-18. között, nem csak nálunk, hanem számos egyéb országban ünneplik a kendőt, ami összeköti anyát gyermekével. Szombaton, délután 16 órától a Tranzit Art Caféban A kisbaba valódi igényei címmel lesz beszélgetés Schneiderné Diószegi Eszter pszichológussal, vasárnap pedig, szintén 16 órától ugyanitt Egy nem mindennapi kislány mindennapjai címmel beszélgethetünk Gyarmati Andreával, Szirka édesanyjával. Ezen kívül megtanulhatjuk végre helyesen megkötni azt a fránya kendőt, mert egyszer csak úgy összekötjük magunkkal Pityut, hogy a gimiig úgy maradunk.

Néprajzi Múzeum
Szombaton, 10 órától Mesefórum a népmesék megmentésére címmel, a táncház mozgalom mintájára újraélednek népmesekincseink elhangzó és eljátszható hagyományai, a magyar és a Magyarországon élő kisebbségek szövegfolklórja. Az előadás után mese- és néprajzkutatók, múzeumpedagógusok beszélgetnek az érdeklődőkkel, a látogatók archív felvételeket láthatnak a régmúlt hagyományos foglalkozásaiból, pl. kovácsműhelyben folyó lópatkolást, szántóvető munkát; a múzeum korabeli tárgyi eszközök bemutatásával is készül.

Millenáris
A Teátrumban szombaton 10 órától Márton-napi programsorozatot rendeznek. 10 órától Lépegető címmel táncházazhatnak a korán kelők (muhaha), de lesz társasjáték-vetélkedő, mesekör (13:00), valamint 16 órától Alma klub Bórdy Jánossal. Jegyárak: Gyerekjegy: 500 Ft | Felnőttjegy: 700 Ft | Családi jegy: 1800 Ft

Gödör klub
Vasárnap megint WAMP, kreatív sarok gyereknek lesz a Gödörben, s a program mottója Kosztolányi Játék című verse. Az ősz utolsó vasárnapi művészeti piaca ugyanis a játék jegyében telik: lesz best of játéktervező kiállítás, játékos zenei szettek és persze a játékok legnagyobb rajongóinak a megszokott gyereksarok.

Klebelsberg Kuno Művészeti és Kulturális Központ
Vasárnap 13 órakor egy olyan szenvedélyünknek hódolhatunk, amit egészen biztosan élvez majd apa, anya és a gyerekek is egyaránt. Régi kedvenceinket, a diafilmeket vetítik folyamatosan, két teremben. Újra leperegnek a klasszikus mesék, népmesék és a régi tévés sorozatok képei. Emellett kalandregények feldolgozásai, indiántörténetek és egyéb kedvelt diafilmek is láthatók majd.

VIDÉK
Debrecen
Unokák-Nagyszülők bérletsorozat keretében, szombaton, 17:00 órakor a Víg Kamaraszínházban Glinkát, Csajkovszkijt, Rachmaninovot hallgathatnak együtt kicsik és nagyok Kocsár Balázs vezénylésével és Kelemen Barnabás hegedű előadásában. Itt az ideje ugyanis, hogy klasszikusokkal is ismerkedjenek a gyerekek, még ha nem is a nagyszülőkkel élvezik a programot, akkor is.

Veszprém
Mikola Péter szórakoztatja a gyerekeket szombaton 17.30-kor a Kádártai Faluházban, Rajzoltam egy világot magamnak, című zenés műsorával.

Kecskemét
November 13-17 között kerül megrendezésre a Magyarországi Bábszínházak Találkozója, mely olyan kétévente visszatérő, rangos szakmai esemény, amelyen a magyar bábszínházak felmérhetik jelenlegi helyzetüket, ahol lehetőség teremtődik egymás munkájának figyelemmel kísérésére, szakmai összegzésre. A fesztivál öt napja alatt a hagyományokhoz híven három helyszínen folynak majd az előadások. A Találkozó nem verseny jellegű, az előadások után a résztvevők szakmai beszélgetések keretében vitathatják meg a látottakat. Ezekre a beszélgetésekre hazai és külföldi szakembereket várunk. Vendégeink lesznek a határon túli bábszínházak képviselői, nemzetközi fesztiválok szervezői, műfajjal foglalkozó kritikusok, esztéták. Szombaton 11 órakor a Ciróka bábszínházban A rút kiskacsát, vasárnap 11.30-kor ugyanitt pedig az Egy egér naplóját nézhetik meg az érdeklődök, hogy csak néhány előadást említsünk.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Múlt hétvégén bizony rájöttem, hogy nem bírom az elhajlást annyira, mint amennyire emlékeztem, ugyanis a szombat éjszakámat kereken 5 napig hevertem. Persze gyerekkel nem annyira vicces, amikor még gyakorlatilag üt a pálinka az első ébredéskor, s ezen a nagymama jelenléte sem változtat sokat, de remélem a GYIVIT azért nem külditek rám. Arra is rájöttem, hogy a pálinka öl, butít és nyomorba dönt, mert a szerelem tuti nem.
Menjetek el vasárnap az A38 hajóra és ne hányjátok tele a mosdót a Chumbawambáék alatt, akik 20 órakor kezdenek zenélni. Remélem azért nem lesztek olyan sokan, rossz kirekedni egy koncertről és bámulni a partról befelé.

Még mindig vasárnap (19.30), de komolyabb vonalon fut tovább az esemény. A Művészetek Palotájában ugyanis, nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek örömére a Kaláka játszik, akik most 35 évesek, valamint a 79 éves Kányádi Sándor költő is emeli azt est fényét. Hallgassátok meg a fakatonát. Aztán meg egy kis Emil Rulez-t , ami nem tudom, hogy jön ide, de a fakatonáról eszembe jutottak, csak sajna arról nem találtam zenét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek