Nem került veszélyes tápszer Magyarországra

Az elmúlt napokban közel hatszáz csecsemő kapott vesekövet melaminnal szennyezett tápszertől Kínában, két baba meg is halt. Az egyik legnagyobb kínai tejipari vállalatnak mintegy 700 tonna tejport kellett kivonnia a forgalomból. A melamint, amely műanyaggyártáshoz használt alapanyag, szándékosan, hamisítási céllal adták a tejporhoz, mivel laboratóriumi elemzés során nagyobb fehérjetartalom látszatát kelti, olvasható a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján. Az Európai Unió szabályozása tiltja a kínai tejpor behozatalát, így Magyarországra sem kerülhetett a veszélyes tápszerből.



A melamin magas nitrogéntartalmú vegyület, vízben nagyon rosszul oldódik. Főként műanyag- és műtrágyagyártáshoz használják. Az illegális fehérjepótlás hasonló formái a MÉBiH szerint már világszerte több esetben is kiterjedt megbetegedésekhez vezettek. A legutóbbi nagy visszhangot kiváltó eset az Egyesült Államokban történt 2007-ben, ahol szintén Kínából származó növényi fehérjekoncentrátumokat tartalmazó állateledel okozott tömeges elhullást a háziállatok között, adják hírül a honlapon.

A kínai egészségügyi minisztérium hétfői bejelentése szerint a forgalomból kivont szennyezett tápszer két csecsemő halálát és további mintegy 1.200 megbetegedését okozta, akik közül 53-an válságos állapotban vannak, írja az MTI.
Oszd meg másokkal is!
Mustra