Bénulást okozhat a HPV oltás

Alig kezdhettünk el örvendezni a méhnyakrák elleni oltás ügyében, most kiderült, mégsem olyan szuper a dolog. A legutóbbi vizsgálatok szerint ugyanis a Gardasil nevű HPV elleni védőoltásnak komoly mellékhatásai lehetnek, az Egyesült Államokban eddig több, mint 8000 esetben észleltek ilyesmit. Arról már mi is beszámoltunk, hogy az oltás után gyakran ájulnak el a tizenéves lányok, de ennél komolyabb mellékhatásokról is lehet szó. A kisebb fejfájás, hányinger mellet ugyanis az oltás akár bénulást is okozhat, sőt a vérrögök képződését is elősegítheti, ami könnyen halálhoz vezethet.Az oltást, aminek beadását főleg tinédzser korú lányoknak javasolják, eddig tökéletesen biztonságosnak tartották, ezért is tűnik ijesztőnek, a több mint nyolcezer mellékhatásról szóló beszámoló.

Az ügy azért is kapott nagy nyilvánosságot, mert nemrégiben egy orvos házaspár lánya bénult meg az oltás beadása után. Ezen kívül még három olyan amerikai kamasz lány esete ismert, aki a Gardasil nevű oltás után tolószébe kényszerült. A szakemberek most azt próbálják eldönteni, ezek az esetek pusztán a véletlennek köszönhetők, vagy valóban közül van az oltáshoz. A Merck cég által kifejlesztett vakcina egyébként 2006 óta Magyarországon is kapható.

Az Egyesült Államokban évente 11 000 nőnél regisztrálnak méhnyakrákot, és a betegségbe több, mint 4000 nő bele is hal. A védőoltás a méhnyakrákot okozó vírusok mintgy 70 százaléka elllen képes védeni.
Mustra