Hétvégi programok: még mindig fesztivál, s ami belefér

A nyár továbbra is tartja magát, s a fesztiváloké a főszerep még mindig. A város kiürült, csak a szokásos programokkal találkozhatunk. Ha azonban mégsem, örüljünk, ha találunk valami kuriózumot! Mellesleg a főváros programügyileg még mindig hullaszagú, éljen hát a vidék soká!

Itt tartom fontosnak elmondani, hogy a programajánlók hétről hétre szubjektíven íródik, tehát csakis az én ízlésemet, vagy esetleg valaki más ízlését tükrözi, aki vette a fáradtságot, hogy felhívja a figyelmemet néhány jó kis gyerekprogramra. Ha valakinek van valami jó ötlete, nyugodtan írja meg levélben, s akkor egészen biztosan nem fogom kihagyni az ajánlóból, még a Piripócsi Kukacsodró Napokat sem.



BUDAPEST

Gyermekvasút végállomás Augusztus 2-án, azaz szombaton, egész nap várják a gyerekeket egy születésnapi vonatozásra, ugyanis 60 éves a Gyermekvasút. Emlékeztek még arra, amikor nagy-nagy dicsőség volt, ha valaki kalauz lehetett a jó bizonyítványának köszönhetően? Nos, a hétvégén ugyan kalauz nem lehet a gyerekünk, de a szokásos utazás mellett, remek programokkal szórakoztatják a gyerekeket. Fellép a Bojtorján Együttes, valamint a Back 2 Black zenekar, lesz a Best of Gyermekvasút-Gyermekvasutas ifivezetőkből alakult zenekar koncertje, Bohóc-show, bábszínház és még születésnapi torta is. S ha a gyerek kibírja este 10 óráig, még tűzijátékkal is kedveskednek nekik, sőt, még éjszakai vonatozás is lesz, bár ez inkább a romantika kedvelőinek lesz talán érdekes. A 14 év alatti gyerekek egész szombaton ingyen utazhatnak a vonaton.

Nyár a Lánchídon A sok program között, amihez lassan már hozzászokhatunk, vasárnap 11 órakor a Szeleburdi Meseszínház lesz látható.

A38 Hajó Szombaton, augusztus 2-án 17:30 órakor a Magyar Mesezenekar koncertje lesz, hajónyitás 17:00 órakor.

VIDÉK

Kapolcsi Bűvészeti Napok Igen, még mindig Kapolcs és a Művészetek Völgye. A Gálaszínpad napközben cirkuszi sátorrá alakul, ahol remek artistabemutatót láthatunk, s a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola diákjai minden nap cirkuszi játszóházat tartanak gyerekeknek. Lesz Bóbita, bóbita épít elnevezésű gyerekfoglalkozás. A kastély mellett felállított sátorban lesz kézműves foglalkozás, Széplaki Nóra vezetésével. Szombaton 11:00 órakor Takáts Botond gyermek műsora lesz látható, 12:00 órakor pedig a Magyar Mesezenekar itt is fellép a Jazz-színpadon. Takáts Botond nem mellesleg kiváló gyermekdalokat és versek ír, a varázsovi nevű intézményben hetente bűvölte el a gyerekeket, igazán drukkolok, hogy beinduljon neki, ne csak bugyuta dalokat adjanak ki cd-t.

Győr A Győri Gyerkőc Fesztivál augusztus 1-3-ig tart, s hosszan sorolhatnánk a remek programokat, hely hiányában azonban csak néhányat említünk. Rengeteg előadást láthatunk, lesz Turka kecske, Vitéz László, Lúdas Matyi, Paprika Jancsi, Együgyű Mihók, Rózsa Sándor. Ezek mellett az illusztris „hősök” mellett lesz Baba beach, Szörpök utcája, Mini golf, Óriások földje,kézműveskedés. Éppúgy, mint a mesében, Győrben is három nap lesz az év, s olyan programok lesznek, hogy én is kedvet kaptam elmenni Győrbe.

Esztergom A hosszú nevű Ister-Granum Népművészeti- és Bóbita Gyermek Fesztivál augusztus 2-3-án kerül megrendezésre, a Mindszenty téren és a Kisduna sétányon, valamint az Erzsébet parkban. Egész nap kézműves foglalkozásokkal, lovagi gyakorlatokkal várják az érdeklődőket, valamint lesz lehetőség lovaglásra is, természetesen nem marad el a kirakodó vásár sem, s ugrálhatnak a gyerekek óriás trambulinon. Szombaton 10:00 órakor Levendula játszóház lesz, 11:00 órakor Maszk bábszínpad szórakoztatja a gyerekeket, vasárnap 11:00 órakor pedig fellép a Bóbita Együttes.

Debrecen Nem véletlenül Debrecenben rendezik meg a Mézeskalács Fesztivált, ugyanis a a város messze földön híres a mézeskalácsáról évszázadok óta, s még napjainkban is készítik ezt a látványnak sem utolsó finomságot. Augusztus 2-án, azaz szombaton lesz a megnyitó 10 órakor a Medgyessy Ferenc emlékmúzeumban, ahol a fesztivál tulajdonképpen helyet kapott. A sok-sok mézeskaláccsal kapcsolatos program és verseny mellett a Kossuth téren Guinness-rekord kísérletre is készülnek a szervezők vasárnap 16:00 órakor, "Debrecenben mézeskalácsból fonják a kerítést!" címmel.

Mikepércs Keressük meg a térképen Mikepércset, mert remek fesztivált rendeznek a hétvégén, Mikepércsi Nyári Fesztivál néven, hihetetlenül hosszan, augusztus 1-től 30-ig. A több hétvégén, vagyis pénteken és szombaton megrendezésre kerülő fesztiválon a néptánc és majorette kedvelők igazán bővelkedhetnek programokban, de lesz gyermek játszóház, tombola, záró mozzanatként tűzijáték, s még a Bikini együttest is lecsábították augusztus 29-re a korzóra.

Kőszeg Az Ostromnapok elnevezésű rendezvény, melyet eredetileg néhány éve a kőszegi török ostrom 475 évfordulójának emlékére rendeztek, évről évre újra visszatér, a sikeres fogadtatás hatására. A programok július 31-től egészen szeptemberig várják a látogatókat,utcazenével, történelmi jelmezes felvonulással, katonai tábor építéssel, középkori piaccal és különböző korhű zenei kulturális előadásokkal. A Fő tér, a Jurisics tér és a Jurisics-vár várja tehát a látogatókat hosszú heteken keresztül.

GYEREKMENTES ÖVEZET

Ha már pénteken bele szeretnénk csapni a lecsóba a felnőtt mulatozások terén, akkor ugorjunk le a Gödörbe, s éltessük a Tescot, persze csak egy kis iróniával. Vagyis menjünk Kaukázus koncertre 21:00 órára.

Nyírbátorban, az AzFeszten Belga lesz 21:45 órakor, s talán, ha nagyon erősen koncentrálunk, akkor a fiúk egyszer csak vissza fognak találni a régi, jó kis stílusra, nem csak a tingli-tangli kölyök-hip-hopot nyomják az agyunkba. Mi ugyanis még mindig a Magyar nemzeti hip-hopnál tartunk, és a Gyaloglás végénél… Lehet, hogy egyszer lesz még feltámadás? Amúgy Titusz nyomja a zenét majd hajnal 1-kor ugyanitt. Szombaton Neo koncert lesz 23:15 órakor.

Régi rockerek, fényesítsétek a csőnacit, P-mobil lesz ugyanis Fonyódon. Ha valaki tehát pénteken pont ott van, a hajóállomáson 21:00 órakor elénekelheti az Ez az élet Babolcsai nénit, vagy a Kétforintos dalt.

Szombaton a Symában Hooligans koncert lesz, kakaórockkal, s ha kemény srácokat akarunk nézni miniben, nyomakodjunk az első sorba. Lesz Komáromban Fenyő Miki koncert szombaton, vasárnap pedig Supernem a Zöldpardonban 20:00 órakor. Szombaton pedig gyertek velem karaokezni, s asztalon táncolni Balatonmáriafürdőre a Gézához.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek