A gátmetszés növeli a repedés kockázatát a következő szülésnél

Magyarországon első szülésnél szinte mindig alkalmazzák a gátmetszést a szülészorvosok, arra hivatkozva, hogy jobb vágni, mint repedni. A bábák harcolnak a gátmetszés rutinszerű alkalmazása ellen, szerintük számos kockázatot rejt, elfertőződhet, nehezebben gyógyul és nagyon fájdalmas. Egy friss amerikai tanulmány is őket igazolja: a kutatás eredménye szerint a gátmetszés problémákat okozhat a következő szüléseknél.


Az első szülésnél alkalmazott gátmetszés a következő szüléseknél nagyobb valószínűséggel okoz berepedést vagy szakadást a gáttájékon - állapítja meg Marianna Alperin és csoportja, az Obstetrics and Gynecology című orvosi szaklapban közölt tanulmányában.

A kutatók a Pittsburgh-i Egyetemen hatezernél több szülő nő adatait elemezték tízéves időtávot figyelembe véve. A nők közel felénél (47,8 százalékánál) alkalmaztak gátmetszést első szülésüknél, ezt követően második szülésüknél 51,3 százalékuknál jelentkeztek mérsékelt beszakadások. Ezzel szemben azoknál a nőknél, akik gátmetszés nélkül szültek első alkalommal, a második szülésnél a közepes mértékű gátsérülések aránya csak 26,7 százalék volt.

A súlyos gátsérüléseket tekintve ezek az arányok: 4,8 százalék a gátmetszésen átesetteknél és 1,7 százalék azoknál, akiknél nem alkalmaztak gátmetszést. A tanulmány szerzői felhívják a szülészek figyelmét, hogy korlátozzák a gátmetszés rutinszerű használatát.

Magyarországon az OSZNI 2004-es adatai szerint az első szülések 91,4 százalékánál végeznek gátmetszést, egyébként 77,4 százalék ez az arányszám. Az Egyesült Államokban csökken a beavatkozás népszerűsége, míg 1979-ben a szülő nők 56 százalékánál volt gátmetszés, 1997-ben már csak 31 százalékuknál, derül ki a Wikipedia által idézett kutatásból.
Oszd meg másokkal is!
Mustra