Micimackó biológiát oktat

Gyermekkoromban ittam apám szavait, amint erdőn-mezőn sétálva lelkesen magyarázta az állatrendszertant, a legtöbb madarat és gombát felismerte, és együtt készítettünk bogárgyűjteményt is. Már akkor elhatároztam, hogy ha gyerekeim lesznek, továbbadom mindezeket. A gyakorlati részt már most rendszeresen űzzük: rovarokra vadászunk az erdőben, befőttes üvegbe tesszük, megfigyeljük, majd szabadon engedjük őket. A minap felfedeztem három egészen kicsi gyerekeknek való természetalbumot, így az elméleti „oktatást” is megkezdhettem.


Minden várakozásomat felülmúlta a fogadtatás: néhány hete esténként nem Bartos Erika meséit, nem a rosszcsont Pauli kalandjait de még csak nem is Babanyuszi versikéjét kell mesélnem az ágyban, a lányaim könyörögnek, hogy az állatos könyvekből olvassak.

Az Első enciklopédiám Micimackóval és barátaival sorozat három kötete: az Állatok, a Természet és a Föld alapötlete az, hogy a gyerekek által jól ismert és kedvelt Micimackó vezeti végig a Százholdas Pagonyban és az azt körülvevő világban az óvodás korú gyerekeket és magyarázza el például az időjárást, az évszakokat, az állatok jellemzőit és viselkedését, mindezt tudományosan, de a kicsik számára érthetően. Micimackó elámul a világ csodáin, Tigris a tényeket mondja, Malacka segítségével a tudásukat felmérhetik a gyerekek, Zsebibaba pedig folyton kérdez a természetről, amire Kanga válaszol.

Állatbolond felnőttként nekem is élmény esténként együtt böngészni a könyveket, kevésbé természetkedvelő anyukák pedig pontos választ tudnak adni a gyerekek kérdéseire: Miért van néhány állatnak szőre? Minden pók sző hálót? Mitől esik az eső? Mi az a tundra? A köteteket, amelyek egy-egy témakörrel foglalkozak, rengeteg hatalmas fotó illusztrálja.

Az Állatok című könyvben az emlősökről, madarakról, hüllőkről, tengeri állatokról és rovarokról szóló fejezetek találhatók, a Természet című kötet az évszakokkal, a növényekkel, a földdel, az éggel és a vízzel foglalkozik, A Föld enciklopédiában pedig az erdők, füves élőhelyek, sivatagok, tundrák és vizek élővilágát tanulmányozhatjuk. Ebbe a könyvbe sajnos jó pár hiba becsúszott, amelyekre ugyan egy külön lapon felhívják a figyelmet és helyesbítenek, de nekünk például már el is veszett ez a betétlap.

A könyvek sikerén felbuzdulva beszereztünk egy újabb természetkönyvet, amely több mint 500 oldalas és bolygónk élővilágát mutatja be. Bár ez inkább iskolásoknak való, a történelem előtti időktől kezdve a növényeken és állatokon keresztül eljutunk az emberi test felépítéséig, amely valljuk be, tényleg nem ovisoknak való. A könyv csodaszép egyébként, vastag, fényes lapjai szín- és információgazdagok, biológia szakkörösök tuti ötöst kapnak, ha ebből készülnek egy kiselőadásra: segítségükre lesz számtalan érdekesség, ábra, grafikon és táblázat, furcsa tények és illusztrált ismertetők. Amíg a lányaim elérik az iskoláskort, addig is sok állat nevét fogják megtanulni, gyakran lapozzuk át a könyvet és nevezzük meg a színes rajzokon látható állatokat és növényeket.

Első enciklopédiám - Állatok; Természet; Föld
Egmont Kiadó, 2008.
3699 Ft

Bolygónk élővilága
Alexandra Kiadó, 2007.
6999 Ft
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek