Terhes vagyok. Vagy nem. Vagy mégis?

Gondoljunk most arra, hogy úgy estünk teherbe, hogy nagyon, nagyon akartunk, így a pozitív teszt nem a nyolcadik héten zaklat fel minket teljességgel váratlanul, hanem már alig várjuk, hogy startolhassunk a patikába egy bármilyen tesztért (hacsak nem áll a szekrényben otthon egy kisebb raktárkészlet belőle).

Nos, miután tudományosan elcsíptük (reményeink szerint) a peteérést, nincs más hátra, mint hanyatt dőlni és várni a megerősítést, hogy kismamák lettünk. Sokan állítják, hogy már az első pillanattól kezdve érezték, hogy teherbe estek, a terhesség azonban az első napokban még teljesen tünetmentes. A beágyazódásig ugyanis még hormont (HCG) sem termel a szervezet, amitől kiszaladhat a vér a fejünkből, vagy ami arra serkentene minket, hogy bepakoljuk a hűtő tartalmát.


A megtermékenyítéstől tehát körülbelül 7 napig vándorol a megtermékenyített petesejt, majd beeszi magát a méhfalba, s beágyazódik a 12. napig. Innentől kezdve kimutatható a terhesség gyorsteszttel is. Ekkor már talán érezhető kisebb hasi fájdalom, de egy közelgő menstruációt is jelezhet ugyanez. Ha valaki optimista tehát, akkor jó jelnek is tekintheti az apróbb, menstruációs görcsökre emlékeztető tüneteket, ha pesszimista, akkor szajkózhatja, hogy úgyis megjön. Nekem speciel mindkét terhességemmel a hasam közepén alul olyan érzésem volt, mintha sebes lenne belül.

A másik nagy átverő tünet a mellek szétrobbanni vágyása, ami szintén nem jelenti azt, hogy bekaptuk a legyet. Vagyis de, de simán csak menstruálhatunk utána egy jót. Ami gyanús lehet, ha a mellbimbók egy kicsit elsötétülnek. Elgondolkodtató lehet az is, ha rohangálunk a wc-re, mintha fizetnének érte (a növekedő méh már korán nyomhatja a hólyagot), vagy ha hirtelen hányinger, vagy ájulás környékez meg a szomszéd lecsóját szagolgatva, de megint csak le kell, hogy törjem a jókedvet, ezeket a tüneteket most nem a közelgő menstruáció, hanem a teherbe esni kívánó nő agya is produkálhatja. Simán felhergelhetjük magunkat pszichésen úgy, hogy koraterhes tüneteket produkálunk.

Sokan panaszkodnak folyamatos teltségérzésre, puffadásra, amit hivatalosan a vérbőség okoz (vagy a nagy kedvvel megevett töltött káposzta). Az első jelek egyike a hihetetlen fáradtság és álmosság is. Olyannyira ki tudunk dőlni, hogy (a leendő) apa hetekig csak a horpasztó hátunkat látja munkából hazaesve az ajtóból.

Mit tehetünk hát, ha mindezek után még mindig nem tudjuk, hogy terhesek vagyunk-e, vagy nem, csináltunk egy rakás terhes tesztet, rajtunk él a sarki patika, de még ugye úgy sem lehet pozitív, dokival meg nem akarjuk kiröhögtetni magunkat?
Először is, vegyünk mély lélegzetet, higgadjunk le és várjunk türelmesen (vagy türelmetlenül). Az első pozitív tesztet a 14. naptól pisilhetjük le, bármit mond a lelkes patikus, csak a beágyazódást követően van mit kimutatni. (Vérből már korábban, a fogamzás 7. napjától a HCG szint minimum 17, maximum 119). Ha szemfülesek voltunk és volt energiánk hőmérőzni, az is megerősíthet minket, ha a fogamzástól számított 7. napon hirtelen megemelkedik a hőnk (beágyazódás).

Egyébiránt az egyetlen biztos tünet, ha kimarad a menstruációnk, de ne örüljünk, van, aki simán pszichésen eltolja későbbre, sőt van, aki terhesen is menstruál. Így szokjunk hozzá, hogy a terhességünk már a nulladik napon bizonytalansággal kezdődik, s ki is tart, míg meg nem szülünk.
Oszd meg másokkal is!
Mustra