Meddőségi központ kialakítását tervezik Pécsett

Minden harmadik Pécsett beültetett embrióból gyermek születik, a helyi lombikprogram eredményei nemzetközi szinten is elismertek, írja a Dunántúli Napló. A várakozási idő azonban meglehetősen hosszú: aki most jelentkezik, az augusztusnál előbb nem kerül sorra. Emiatt meddőségi központ kialakítását tervezik.



A hosszú várólista oka nem csupán a finanszírozási korlát, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint kapacitásbeli gondjaik is vannak. Ezeket a problémákat orvosolni lehetne, ezért tervezik intézeten belül egy meddőségi klinika létrehozását, amelynek jól felszerelt, saját műtője lenne.


Hazánkban tizenkét lombikközpont működik, amely a jelek szerint kevés. A meddőségi probléma gyakorisága Magyarországon 15 százalék, így mintegy 150 ezer párt érint. Évente körülbelül húszezer pár keres orvosi segítséget, hogy gyereke lehessen, de mindössze háromezer párnál végeznek mesterséges megtermékenyítést. Ma a gyerekek mintegy 2 százaléka így fogan, évente mintegy kétezer lombikbaba születik Magyarországon.

Az elmúlt évben a Lombikbaba Alapítvány aláírásgyűjtésbe kezdett az olcsóbb meddőségi kezelésért. 2007. márciusában az összegyűlt 17 ezer aláírást átadták az Egészségügyi Minisztréiumnak.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek