Hány réteget adjunk a gyerekre?

Kezdő anyák örök problémája a túl-, illetve alulöltöztetés. Én inkább kevesebbet adok rá, mint a többség, legalábbis játszótéri tapasztalataim ezt mutatják. Nincs síoverállunk és kocsizsákunk. Sőt mi több, amikor Lea nem száll ki a kocsiból, csak egy szőrös zoknit kap a harisnya fölé, ami természetesen kiváltja az öreg nénik aggódását, egyszer meg is kérdezte egy asszony, hogy telik-e cipőre, az unokaöccsétől ugyanis tudna hozni egy párat, ha nem.


De nézzük a pontos ruhamennyiséget! Példámban a kinti hőmérséklet fagypont körüli. Először is egy harisnya, majd egy rövidujjú body jön. Arra egy hosszúujjú póló - esetleg e kettő helyett csak egy hosszúujjú body. Ez van rajta itthon, néha ráadok egy kis szoknyát, hogy csinibb legyen. Ha kimegyünk, jön az egészre egy bélelt kantáros gatya, egy kapucnis pulcsi, egy kötött sapka, egy pufidzseki és egy sima, béleletlen magasszárú cipő.

A gond csak az, hogy a kicsik nem tudják mondani, ha fáznak. Az semmit nem jelent, hogy én fázom-e, mert egyrészt fázós vagyok, másrészt körülbelül 152 kilométerrel rohanok kevesebbet, mint a gyerek. Ő tehát sokkal jobban kimelegszik. Ha meg a kocsiban ül, akkor sokkal jobban kihűl. A sapkáját lerángatja, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy melege van, esetleg csak morcos, vagy szúrja. Hogy hideg-e a keze, irreleváns, mert mindig az. A nyaka meg mindig meleg. Viszont eddig háromszor kapott el minket hirtelen hideg, és Lea mindháromszor belázasodott nagyon, majd reggelre ahogy jött, el is múlt a láz. Mintha a kis hőközpontja túlreagálná a dolgot. Akkor mégis alulöltöztetem, és lehűl szegény szörnyen, ezért aztán itthon meg túlmelegszik?

Segítsetek! Van hasonló tapasztalatotok? Ti hány réteget adtok a kicsikre ilyenkor télen? Várom a tapasztalatokat és variációkat!
Oszd meg másokkal is!
Mustra