Legálissá válhat az otthonszülés

Hamarosan ténylegesen is legálissá válhat a törvény szerint eddig is engedélyezett otthon szülés, a miniszter felkérésére a szakmai kollégium ugyanis kidolgozza a szükséges szabályokat. Az egészségügyi tárca nemrég felkérte a kollégium két szakemberét az otthon szülés szakmai "menetrendjének" újbóli kidolgozására. Ha ez meglesz, nem lehet majd felelősségre vonni az ilyen szülésben közreműködő orvosokat, írja az MTI a szerdai Népszabadság alapján.


A lap felidézte, hogy az egyik felkért szakember, Rákóczi István, a Szent Imre Kórház osztályvezető főorvosa már korábban is azt mondta: "normális szülésnél egy orvos jelenléte annyit jelent, mint ha egy tízéves gyereknek gyerekgyógyász orvost fogadnánk fel bébiszitternek. Vagyis fölösleges."

Szerinte nemzetközi statisztikai adatok bizonyítják, hogy az alacsony kockázatú esetekben az otthon szülés és kórházi szülés kimenetele között semmi különbség sincs, ezért a nőknek meg kell adni a jogot arra, hogy válasszanak: hol szeretnék gyermeküket világra hozni, számol be az MTI.

A másik megbízott, dr. Csákány György szerint, még ha a szakma nem támogatja is ezt az alternatívát, megpróbálják kevésbé veszélyessé tenni a sokak által vállalt szülési formát.

A szakmai kollégium korábban tiltotta, most a "tűrés" kategóriájába helyezte az otthon szülést - fejtette ki a lapnak. Mint hozzátette: összeállítják, melyek azok az esetek, amikor szakmailag elfogadhatatlan és veszélyes ez a megoldás. Ha például a baba várhatóan túl nagy vagy túl pici lesz, ha császármetszés, ikerterhesség várható, ha a mama beteg vagy 35 évnél idősebb, veszélyes lehet az alternatív megoldás. Ha mégis élnek vele, és a babának vagy az anyának baja esik, akár börtönbe is kerülhet, aki közreműködött a szülésben - mondja Csákány professzor, aki a kételyeit is megfogalmazta. Véleménye szerint ugyanis az enyhülő szabályozás ellenére nehéz lesz majd orvost találni. "Miért vállalná egy kolléga, hogy felelősségbiztosítás, megszokott háttér és felszereltség nélkül felügyelje a szülést?" - tette fel a szerinte megkerülhetetlen kérdést a lapnak nyilatkozva.
Oszd meg másokkal is!
Mustra