Rejtve maradhat a gyerekkori magas vérnyomás

Amerikai kutatók szerint a gyerekek és serdülők magas vérnyomását az orvosok nem mindig ismerik fel. A gyermekek és serdülők körében kb. 2-5 százalék a magas vérnyomás gyakorisága, de szakértők szerint ez a szám emelkedni fog. A kutatók szerint a növekvő probléma a fiatalkori kövérséggel mutat összefüggést.


A nem diagnosztizált hipertónia (magas vérnyomás) alattomosan károsítja a nagyobb szerveket, főleg a veséket, és más gyermekkori betegség elindítója lehet, mint például a hormonzavarok, vese- vagy szívbetegségek, írja a MediPress. A Cleveland-i Case Western Egyetem kutatói 14187 3 és 18 év közötti fiatalt vizsgáltak, és köztük 507 magas vérnyomásos esetet fedeztek fel, amelyek közül 376-t korábban még nem diagnosztizáltak, annak ellenére, hogy legalább háromszor részletes orvosi kivizsgáláson estek át.

Dr. Matthew Hansen és kollegái megállapították, hogy – más tanulmányok adatainak megfelelően – a gyerekek 3,6 százaléka szenved magas vérnyomástól. A szakemberek úgy vélik, hogy egy elektronikus orvosi adatbázisra lenne szükség a jobb diagnózishoz, így össze lehetne hasonlítani az eredményeket a korábbi vizsgálatokéval. Erre azért van szükség, mert a fiatalkori hipertónia diagnózisa nem egyszerű, a diagnózis felállítását a nem, illetve a változó magasság és a testtömeg is befolyásolja, írja a MediPress. 

A kutatók szerint az emelkedett vérnyomás felismerése gyerekeknél nagyon fontos, hiszen ha nem diagnosztizálják, évek alatt súlyos szervi károsodáshoz vezethet.
Oszd meg másokkal is!
Mustra