Hastánc segít a szülőcsatornába jutni

Néhány nő, akit kiábrándított a vajúdás gyógyszerekkel, orvosi beavatkozásokkal teli rutinja, hastáncol a szülése alatt és más technikákhoz folyamodik, mint a hipnoterápia és vízi szülés. Sheila Kitzinger antropológus szerint a szokatlan vajúdás autentikusnak nevezhető, hiszen a hastánc eredetileg amúgy is gyermekszülési rituálé volt.

Az Egyesült Államokban egyre többféle hastánc-csoport várja az állapotos hölgyeket és több oktatási anyag is elérhető számukra, például tavaly adták ki az első szülés előtti oktató-DVD-t, írja a MediPress. A Wall Street Journal-ben megjelent közlemény szerint a várandós nő igen kényelmesnek találhatja a szülés korai fázisában a hastánc egyes elemeit, így a lassú csípőkörzést, a félhold és nyolcas mozdulatokat. Később sor kerülhet a csípő oldalrázására, hogy a magzat a megfelelő pozícióba kerüljön, valamint a gát ellazítására, ahogy a vajúdás intenzívebbé válik. A végső tolófázisban az egésztest-hullámzások segíthetnek a magzatnak, hogy könnyebben jusson a szülőcsatornába.


Cathy Moore, a Brigham and Women’s kórház bábája egy hastánc-csoport tagjaként bemutatót tart terhes nőknek és szülészeknek. Moore azt mondja, óvatosan kell eljárnia, amikor népszerűsíti ezt a technikát, hiszen sok nő és orvos nem fogadja el, mert „távol esik a medicina fő irányelveitől”. „Bár nem bizonyított a hastánc jótékony hatása gyermekszülés közben, de tudományos szempontból nincs okunk, hogy rossznak tartsuk” – vélekedik James Greenberg, a Brigham and Women’s nőgyógyászatának, aki azt is hozzátette: „Ha a várandós nők ettől jobban érzik magukat és biztonságos, ám csinálják!”
Oszd meg másokkal is!
Mustra