A Föld túlnépesedik, a magyarok fogynak

Az ENSZ július 11-ét Népesedési Világnappá nyilvánította, miután 1987-ben ezen a napon született meg az ötmilliárdodik ember. A világnap célja felhívni az államok figyelmét a Föld túlnépesedésének veszélyeire, a kedvezőtlen demográfiai folyamatokból fakadó nehézségekre.A XX. századot 1,6 milliárdos lélekszámmal kezdte az emberiség, 1960-ban 3 milliárd ember élt a Földön, s ez a szám 1999-re megduplázódott: az ENSZ számításai szerint október 12-én született meg a hatmilliárdodik ember. A világnépesség csaknem 80 millióval nő évenként, s mára már meghaladja a 6,5 milliárdot, írja az MTI.

A legnépesebb országok Kína és India, lakosságuk meghaladja az egymilliárdot. Utánuk következik az Egyesült Államok, amelynek népessége már elérte a 300 milliót, majd Indonézia és Brazília. Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és Japánban erősen öregszik a lakosság. Az ENSZ szerint a XXI. évszázad közepén 9,1 milliárd (más prognózis szerint 9,3 milliárd) ember él majd a Földön, s a fejlődő országokban élők teszik ki bolygónk lakosságának 90 százalékát.

A demográfusok úgy vélik, ezzel párhuzamosan a fejlett gazdasággal és alacsony születési rátával rendelkező államok - elsősorban az európai országok és Japán - lakossága a következő fél évszázadban csökkenni fog. Európa lakossága ötven évvel ezelőtt a Föld teljes lélekszámának 22 százalékát adta, ma már ez az arány az alacsony születésszám miatt csak 11 százalék, s becslések szerint 50 év múlva mindössze 6,5 százalék lesz. A népességfogyás azonban súlyos gond is: egyre kevesebb aktív korúnak kell eltartania az arányaiban növekvő időseket.

Magyarország népesedési szempontból a negatív példák közé tartozik, de egyre több ország kerül hozzá hasonló helyzetbe. Az ország mai területén az 1870. évi népszámlálás adatai szerint 5 millió 11 ezer fő élt. A népesség 1941-ig töretlenül emelkedett, a II. világháborús veszteségek és a háborút követő népességmozgás következtében 1949-ben visszaesett, majd 1980-ig ismét növekedett, számol be az MTI. 

A halálozások számának több mint három évtizede tartó folyamatos növekedését a születések száma nem tudta ellensúlyozni, ennek következtében 1981-től folyamatosan fogy a népesség. Az egy nőre jutó gyermekszám messze elmarad a kívánatostól: az ideális 2,1-2,2 lenne, ma ez a mutató 1,3-1,4 körül alakul. Hazánk becsült lélekszáma április végén 10 millió 56 ezer fő volt, s előrejelzések szerint 2050-re kilencmillió alá csökken, ha nem sikerül a kedvezőtlen folyamatokat megállítani.

Mustra