Hozzátáplálás és elválasztás

Most, hogy a gyerek hatodik hónapját is betöltötte, hosszasan elbeszélgettem a védőnővel a hozzátáplálásról. Bár én naivan azt képzeltem, először a napi 5 szoptatásból egyet kiváltunk gyümölccsel, az ő megoldása ennél sokkal bonyolultabban hangzott.


A védőnői megoldás szerint ugyanis egy szoptatás helyett valóban gyümölcsöt kapna a gyermek, a tejet azonban le kell fejni, és beletenni az ebédre készülő főzelékbe. Erről persze nekem rögtön Borat és az embersajt jutott eszembe, de tapintatosan hallgattam, elvégre nem nekem kell megenni, hanem a gyereknek, aki amúgy is ezt ette eddig (mármint az anyatejet). Az viszont már kevésbé tetszett, hogy a többi szoptatásnál is a "szilárd" kaját kapja majd először, és csak utána az anyatejet.

A gyerek egyébként már többféle gyümölcsöt is ismer, melyeket az utóbbi két hét során két szoptatás között kóstolgatott, plusz kakukktojásként a sütőtököt, igaz, ez utóbbi nem éppen a szíve csücske.

Utánaolvastam a kérdésnek, és azt szűrtem le, hogy kétféle megoldás létezik, aszerint, hogy mit szeretnénk: a hozzátáplálás és az elválasztás. Hozzátáplálásnál a bébike ugyanannyit szopik, mint addig, viszont utána meg lehet kínálni gyümölccsel, zöldséggel, és rábízni, mennyit eszik. Magától fog egyre többet enni és egyre kevesebbet szopni, ez esetben valószínűleg egyéves kora után is szopik még.

Az elválasztásnál a szoptatást váltjuk ki fokozatosan a szilárd (eleinte pépes) kajával, tehát szoptatás előtt kap enni. Általában havonta egy étkezést szoktak kiváltani, hogy fokozatos legyen az átmenet. Az érvényben levő orvosi ajánlások 6 hónapos korig a kizárólagosan anyatejes (tápszeres) táplálást javasolják, és 1 éves korig a szoptatás fenntartását. Ezzel a megoldással néhány hónap alatt elválasztódik a gyerek, általában legutoljára a reggeli első és az esti utolsó szopást hagyja el.

Konzultáltam Kinga barátnőmmel is, akinek a kettes számú iskolát követi a védőnője, tehát havi egy étkezés kiváltását. A babát a kiválasztott étkezésnél (ez általában a tízórai) először csak egy-két kanállal kell megkínálni az új kajából, amit valószínűleg fintorogva kitol majd a szájából, utána pedig megszoptatni. Amikor már rendes mennyiséget eszik meg a pépből, ami nálunk banán, náluk reszelt alma volt, akkor nem kell utána megszoptatni. Ekkor kezdheti kóstolgatni a zöldségeket (alias főzelék), amivel majd egy másik étkezést, általában az ebédet váltjuk ki hasonló módon.

A tízórai gyümölccsel kiváltásával összébb szorul a nap, a gyerek ugyanis hamarabb megéhezik utána, és ebédet követel. Így az uzsonna és a vacsora is előbbre jön, a késő esti szoptatás áthúzódik kora estére. Elméletileg így is átalussza majd az éjszakát, ha az embernek olyan a gyereke. Mindenesetre kíváncsian várom a változást. Nektek mik a tapasztalataitok?
Oszd meg másokkal is!
Mustra