Minden tizedik baba koraszülött

Koraszülött gyermekeknek szerveztek félnapos programot szombaton Budapesten a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, ahol szakértők a probléma "népbetegség" jellegére hívták fel a figyelmet.


A koraszületések gyakorisága nem változott Magyarországon az elmúlt 20 évben: továbbra is az újszülöttek 8-10 százaléka koraszülött - mondta a rendezvényen megjelent újságíróknak Nobilis András, a koraszülött napot immáron harmadik alkalommal szervező intézmény koraszülött részlegének vezetője.

Magyarországon évente 95-97 ezer gyermek születik, közülük 8-8,5 ezer koraszülött. A koraszülöttek nagy része, 6.000-6.600 csecsemő intenzív ellátásra szorul - ismertette a szakorvos, aki hozzátette: "Az adatok alapján továbbra is népbetegség a koraszületés idehaza".

Az európai uniós 4,5 százalékos átlagarány mellett még néhány szomszédos országnak is sokkal jobbak a mutatói - hangsúlyozta Nobilis András. A specialista az MTI kérdésére elmondta: intézetükben az intenzív osztályon 23 finanszírozott ágyon 26-28 kis beteget kezelnek általában, ami havonta közel 20 millió forintos hiányt jelent a kórháznak. A folyamatos működéshez alapítványoktól és szponzoroktól igyekeznek pénzhez jutni.

A szervezők 150-200 korábbi koraszülött részvételével a klinika parkjában számos családi programmal kísért juniálissal azt is szerették volna tudatosítani, hogy a leendő családanyáknak mennyi mindenre kell figyelnie: sokféle különböző betegségre és nyugodtabb életfeltételekre.
Oszd meg másokkal is!
Mustra