Balesetveszélyesek a magyar játszóterek

Elszomorító a magyar játszóterek állapota – olvasható a Hoffmann Research International felmérésében, amelyben a megkérdezettek nagy része elavultnak, balesetveszélyesnek ítélte a játszótéri eszközöket. A korszerűsítés nem várathat magára, 2008. december 31-ig az összes hazai játszóteret EU-szabványoknak megfelelővé kell tenni.


A felmérés eredménye szerint a 14 éven aluli gyermeket nevelő felnőttek 98 százaléka kiemelkedően fontosnak vagy fontosnak tartja a játszótér-kérdést. A közvélemény-kutatásban a megkérdezetteknek 1-től 7-ig tartó skálán (1 = nagyon rossz; 7 = kiváló), általánosságban kellett értékelniük a magyarországi játszóterek állapotát. Az átlag 3,4 pont lett.A 14 év alatti gyermeket nevelők mindössze 2 százaléka vélte úgy, hogy a játszóterek kiváló állapotban vannak, ehhez képest 38 százalék szerint rossz vagy nagyon rossz a játszótéri helyzet. Azok szerint, akik rossznak vagy nagyon rossznak minősítették a játszóterek állapotát, a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a játékok elavultak, sok megrongálódott állapotban van. 25 százalékuk szerint a játékok egyáltalán nem biztonságosak, és közel ugyanennyien gondolják úgy, hogy kevés és rossz minőségű eszköz áll a gyermekek rendelkezésére.

Hogyan néz ki egy ideális játszótér? A csúszdát, homokozót, mászókát, padokat és szemeteskukákat a válaszadók több mint 80 százaléka említette az alapvető felszerelések között. A megkérdezettek háromnegyede az ivókutat is fontosnak tartaná, több mint 50 százalékukban pedig a WC igénye is felmerült. Többen látnának szívesen kosárlabda-pályát, ping-pong asztalt is, sőt a manapság nagyon divatos gördeszkapálya is felkerült a listára.

A régi játszóterek korszerűsítése mellett újak építésére is szükség van. A válaszadók 90 százaléka úgy gondolja, hogy ezek elhelyezése nem iskolák és óvodák udvaraiban, hanem közterületen kívánatos, hiszen így bárki hozzájuk férhet és szünidőben is lehet azokat használni.
Mustra